Hongarije verbiedt adoptie voor koppels van hetzelfde geslacht
Foto: AP

Hongarije keurde vandaag een nieuwe wet goed die het adopteren van kinderen voor koppels van hetzelfde geslacht onmogelijk maakt. Een ruime meerderheid schaarde zich achter het voorstel van de conservatieve premier Viktor Orban.

Het Hongaarse parlement, waar de nationalistische Fidesz-partij van premier Viktor Orban een meerderheid heeft, een wet goedgekeurd die koppels van hetzelfde geslacht uitsluit om kinderen te adopteren. Een ruime meerderheid schaarde zich achter het voorstel van de aartsconservatieve premier Viktor Orban.

De wetgeving, die werd voorgesteld door Fidesz-partij, stelt dat alleen heterokoppels die getrouwd zijn kinderen mogen adopteren. Alleenstaanden hebben daarvoor een toestemming nodig van de bevoegde minister. En aangezien het in Hongarije verboden is om te trouwen met iemand van hetzelfde geslacht, verbiedt de nieuwe wet het adopteren van kinderen voor koppels uit de lgbtq-gemeenschap.

Het Parlement heeft ook de grondwet gewijzigd, met een twaalftal nieuwe regels, waaronder een nieuwe definitie van een gezin als ‘de vereniging van een vader die een man is en een moeder die een vrouw is’ wordt beschreven. Hierbij worden alle andere mogelijke gezinssituaties uitgesloten.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International spreekt van een nieuwe aanval op de Hongaarse niet-heterogemeenschap en een zwarte dag voor de mensenrechten. ‘Het zijn discriminerende wetten’, aldus de Hongaarse afdeling van Amnesty International.