MINI-fan Maarten inspireerde zijn hele familie: “Mijn enthousiasme werkt aanstekelijk”
Foto: Maarten Cuyvers

De liefde voor een MINI is vaak diepgeworteld - om niet te zeggen genetisch bepaald. Niet zelden springt de passie voor de charmante wagen over van generatie op generatie. Maarten Cuyvers (29) is een ‘MINIfiel’ in hart en nieren en stak zo ook zijn partner, broer en moeder aan.

Maarten Cuyvers: “Als kind al was ik gepassioneerd door oldtimers. Mijn eerste wagen moest en zou een Classic Mini zijn, dat wist ik zeker. Sinds ik bij de politie aan de slag ging en geld begon te verdienen, zijn er al verschillende MINI’s de revue gepasseerd. Vandaag heb ik er nog drie: een MINI 3-deurs bij mij thuis in Antwerpen en twee Classic Mini’s bij mijn ouders in Limburg.”

En de vonk voor MINI is ondertussen ook overgeslagen op de rest van de familie?

Maarten: “Ja, toen ik mijn vriend zeven jaar geleden leerde kennen, reed hij met een Volkswagen. Lang duurde het echter niet voor ook hij zot was van MINI. Daarna kwam ook mijn broer me om advies vragen. Hij had altijd een BMW gehad als bedrijfswagen, maar overwoog om ook voor een MINI te gaan. Ik heb uren met hem gesproken en hij heeft dan uiteindelijk voor een MINI Countryman Plug-In Hybrid gekozen. Twee jaar geleden besloot ook mijn moeder er één te kopen. Zij reed tot dan altijd met praktische, basic auto’s, maar genoot ervan om in mijn MINI’s te zitten. Zij heeft uiteindelijk voor een MINI Countryman gekozen omdat deze veel plaats biedt voor de kleinkindjes. Mijn familie ziet hoe enthousiast ik ben over mijn MINI’s en dat werkt aanstekelijk.”

MINI-fan Maarten inspireerde zijn hele familie: “Mijn enthousiasme werkt aanstekelijk”
Foto: Maarten Cuyvers

Hoe uit jouw ‘MINIfilie’ zich?

Maarten: “Ik rij graag ritjes met MINI-clubs, zowel met mijn classics als met mijn nieuwe model. Ik ben niet aangesloten bij een officiële club, maar rij af en toe mee als ik er tijd voor heb. Samen met een paar andere twintigers hebben we wel een eigen, onofficiële club opgericht: Young MINI Drivers Belgium. Dat is vooral een vriendengroep van gelijkgestemde zielen. Zo gauw we in onze MINI zitten, doen verschillen als afkomst of job er niet meer toe. Mijn partner en ik hebben onze beste vrienden hier leren kennen. Dat is heel leuk.”

Wat maakt MINI zo bijzonder voor jou?

Maarten: “Mijn Classic Mini uit 2000 tovert steeds een lach op mijn gezicht en op dat van anderen. Hij rijdt heel goed, is compact om te parkeren en is toch ruim vanbinnen. Zo’n oldtimer is, in tegenstelling tot wat velen denken, ook erg veilig. Ik heb jammer genoeg een zeer zwaar ongeval gehad met een Mini oldtimer maar ben daar gelukkig heelhuids uitgekomen. Dat bewijst iets.”

“Daarnaast is een MINI ook een sympathieke auto. Op de autosnelweg geven andere bestuurders hun ogen de kost als ze ons voorbijsteken. Sommige doen zelfs hun duim omhoog. Men laat ons ook vaak spontaan voor in het verkeer, gewoon omdat de wagen iets vrolijks en positiefs uitstraalt. Dat terwijl de meeste andere, exclusieve wagens net antipathie opwekken bij de andere chauffeurs.”

MINI-fan Maarten inspireerde zijn hele familie: “Mijn enthousiasme werkt aanstekelijk”
Foto: Maarten Cuyvers

Je vriend is intussen ook zot van MINI. Wordt er soms gevochten over wie er mag rijden?

Maarten: (lacht) “Neen, hij vindt mij een betere chauffeur, dus ik zit steeds achter het stuur. Dat vind ik natuurlijk absoluut niet erg.”

“Op onze MINI 3-deurs hebben we trouwens een gepersonaliseerde nummerplaat, namelijk: ‘MAARTEN’. Dat vonden we grappig omdat dat niet alleen mijn naam is, maar ook die van mijn vriend. In het begin van onze relatie vonden onze ouders het verwarrend dat we allebei dezelfde voornaam hebben en dus noemde mijn schoonmoeder me voor de grap ‘MINI’ - omdat ik altijd met de MINI naar hen reed en over weinig anders kon praten. Ondertussen is ook mijn moeder die bijnaam gaan gebruiken en noemen steeds meer mensen me MINI.”

Zou je, later, ook je eigen kinderen in de wereld van Mini willen onderdompelen?

Maarten: “Ja, absoluut. Telkens we leuke MINI-accessoires of -kleding voor kinderen zien, zeggen we tegen elkaar dat we dat later ook zouden moeten kopen. Hij of zij zal zeker heel wat speelgoed-MINI’s hebben en eens oud genoeg, geven we ons kindje ook een eerste echte MINI. Jawel, de opvolging is verzekerd.” (lacht)

Ontdek zelf de MINI van je dromen en personaliseer hem naar jouw stijl en behoeften. Begin je avontuur op www.mini.be of bij een MINI-verdeelpunt in je buurt.

MINI-fan Maarten inspireerde zijn hele familie: “Mijn enthousiasme werkt aanstekelijk”
Foto: Maarten Cuyvers