‘Knuffelcontact’ is woord van het jaar
Foto: REUTERS

Het woord ‘knuffelcontact’ is in Vlaanderen verkozen tot woord van het jaar 2020. Het kreeg de afgelopen twee weken iets meer dan de helft (53,3 procent) van de 25.000 stemmen achter zich in de verkiezing die door Van Dale georganiseerd werd. De tweede plaats is voor ‘covidioot’ (8,7 procent), ‘hoestschaamte’ (7,3 procent) eindigde op de derde plaats.

Het woord dateert nog maar van begin oktober, toen de regering De Croo haar eerste maatregelen bekendmaakte. Het was minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) die ‘knuffelcontact’ de eerste keer in de mond nam, in een interview met Linda De Win voor Villa Politica. Daarvoor, ten tijde van de regering Wilmès, was er alleen sprake van het vagere begrip ‘nauwe contacten’.

Zonder brainstormen

Is er dan geen uitgebreide brainstorming aan het lanceren van het woord voorafgegaan? ‘Neen,’ zei Frank Vandenbroucke in De Ochtend van Radio 1. ‘Het zat plots in mijn hoofd.’

Vandenbroucke koppelde er meteen een hele uitleg aan vast: ‘Ook het woord knuffelen zelf, is al een heerlijk woord. Elke letter staat daar goed. Knuffelen, dat is liefde, dat is plezier, dat ik ook elkaar troosten.’

‘Als je naar kinderen kijkt: kinderen knuffelen elkaar omdat ze samen willen zijn, ze willen zich samen voelen. Kinderen worden door volwassenen graag geknuffeld, om zich samen te voelen en om zeker te zijn. Daar hebben we zo’n behoefte aan, terwijl we dat nu spijtig genoeg heel streng moeten beperken.’

Genomineerden

De twintig genomineerde woorden waren: aanloopleren, anderhalvemetersamenleving, contactspeurder, coronamoe, covid, covidioot, druktebarometer, dutjestaks, hoestschaamte, knuffelcontact, kuchscherm, lockdownfeestje, raambezoek, reddingsstrook, spookkeuken, sportbubbel, versoepelbrigade, vivaldicoalitie, vriendenaandeel en zelfquarantaine.

Vorig jaar werd winkelhieren verkozen tot woord van het jaar. Eerdere winnaars zijn onder meer moordstrookje (2018), samsonseks (2016), flitsmarathon (2014), selfie (2013), tentsletje (2010) of ontvrienden (2009).

In Nederland werd het woord ‘anderhalvemetersamenleving’ verkozen tot woord van het jaar.

Maandag raakte al bekend dat ‘ewa drerrie’ kinderwoord van het jaar werd, en ‘simp’ het tienerwoord. ‘Ewa drerrie’ betekent iets als ‘hey gast’, en ‘simp’ is een benaming voor iemand die veel te veel doet voor iemand die hij leuk vindt.