AA Gent klopt Standard dankzij late treffer van Jaremtsjoek
Jaremtsjoek (rechts) viert de winning goal. Foto: Photo News

De eerste thuiswedstrijd onder Hein Vanhaezebrouck heeft dan toch de verhoopte drie punten opgebracht: AA Gent klopte Standard met 2-1. De Buffalo’s waren nochtans al na twee minuten op achterstand gekomen via een owngoal, Fortuna bracht met een gelukje nog voor rust de stand weer in evenwicht en in de 85ste minuut zorgde Yaremchuk voor de bevrijding.

Bij AA Gent voerde Vanhaezebrouck heel wat wissels door in vergelijking met het Europese duel in Hoffenheim, waardoor heel wat titularissen opnieuw hun vaste stek mochten innemen. Op het middenveld ontbrak Owusu – die eerder deze week sukkelde met een verzwikte voet – waardoor Kums aan de aftrap verscheen. Bij Standard bracht coach Montanier het aanvalsduo Tapsoba–Lestienne in stelling waardoor Oulare, Balikwisha en Carcela op de bank startten.

De thuisploeg wilde absoluut zijn eerste zege onder Vanhaezebrouck boeken maar incasseerde na amper anderhalve minuut alweer een vroeg tegendoelpunt. Op een hoekschop van Gavory reageerde Dussenne net iets sneller dan Ngadeu die de bal wel nog even met zijn bovenlichaam beroerde. Bolat leek wel aan de grond genageld en mocht uiteindelijk opnieuw bijzonder snel de bal uit zijn netten vissen.

Alweer een dramatische start voor de Buffalo’s maar even later kreeg diezelfde Ngadeu al meteen een unieke kans om meteen gelijk te maken: op een hoekschop van Kums dook de Kameroener goed op in de eerste zone maar de centrale verdediger besloot hoog over het doel van Bodart. Gent kreeg ook wel het balbezit cadeau van de Rouches maar kansen bij elkaar voetballen bleek een heel zware opdracht voor Gent dat dezer dagen zeker niet bulkt van het vertrouwen.

Nurio, net als in Hoffenheim

Standard bleef dan ook al bij al vlot overeind en kon ook op de verticale passes van Kums die heel vaak diepe spits Yaremchuk probeerde te bereiken of de snelheid van Bukari trachtte te benutten, telkens gevat antwoorden. Voorts was er een schrijnend gebrek aan infiltraties, enkel Hanche-Olsen probeerde al eens een man-meer-situatie te creëren maar op een hoekschop maakten de Buffalo’s zowaar gelijk: Ngadeu tikte door tot bij Nurio die net als in Hoffenheim raak trof.

De bezoekers reageerden snel maar de doorgebroken Tapsoba faalde oog in oog met Bolat. Aan de overkant profiteerde Yaremchuk dan weer niet van een foutje in de Luikse defensie: Bukari ging aan de haal na een foute tussenkomst van Dussenne met de bal aan de haal en speelde zijn Oekraïense collega aan maar hij besloot op Bodart die met een voetveeg redding bracht. Even later kreeg Yaremchuk nog een puike doelkans maar deze keer besloot de Gentse spits ruim naast.

Offensieve onmacht bij Standard

Gent begon gezwind aan de tweede helft en creëerde meteen enkele mogelijkheden maar zowel Bukari als Yaremchuk faalden telkens in de zone van de waarheid. Derde keer goede keer dan maar dacht Odjidja maar de Gentse aanvoerder – door de Luikse buitenspelval geloodst door Dorsch – besloot pardoes op Bodart. Standard kon daar nauwelijks iets tegenover stellen waardoor Bolat een heel rustige avond kende.

Die offensieve onmacht baarde Montanier duidelijk zorgen en de Franse coach wisselde op het uur dan ook zijn twee spitsen. Oulare en Balikwisha kwamen in de plaats van Lestienne en Tapsoba en kregen zo nog een klein halfuurtje om zich in de gunst van hun coach te spelen. Vanhaezebrouck beantwoordde die zet met het inbrengen van Kleindienst, de Duitser kwam Castro-Montes aflossen, terwijl Bukari dan weer vast op de rechterflank kwam te staan.

Gent bleef de partij domineren maar kon telkens niet toeslaan wanneer de kansen zich aandienden. Eerst stokte een mooie rush van Bukari in een bos van Luikse benen en even later waagde Odjidja zich aan een mooie solo. De Gentse kapitein gleed voorbij de bezoekende defensie maar besloot andermaal op Bodart.

En net wanneer de Gentse burger zich al leek neer te leggen bij een puntendeling stuurde Dorsch de snelle Yaremchuk op weg naar de bevrijdende 2-1. Meteen de eerste overwinning sinds de uitzege in Charleroi en ook de eerste keer dit seizoen dat de de Buffalo’s winnen nadat ze een achterstand wisten op te halen. En dus ook de eerste driepunter onder het vernieuwde bewind van Hein Vanhaezebrouck.