Lucinda Brand heerst ook in Gavere (en ja, ook hier weer een volledig Nederlands podium)
Foto: BELGA

Lucinda Brand heeft de Superprestige in Gavere op haar naam gebracht. De Nederlandse van Telenet Baloise Lions soleerde naar de zege voor Denise Betsema en Ceylin del Carmen Alvarado.

Op het lastige en vette parcours in Gavere nam Denise Betsema meteen het commando op de steile stroken. De renster van Pauwels Sauzen-Bingoal sloeg al vroeg een kloofje in de eerste ronde op het duo Alvarado-Brand. Bij de eerste passage aan de finish telde ze 8 seconden bonus op dit duo. Cant, Anna Kay en enkele anderen keken al tegen een grotere achterstand aan.

Annemarie Worst had haar start gemist en begon aan een lange achtervolgingsrace. In de tweede ronde bleef Betsema aan de leiding en nam Brand afstand van Alvarado. In geen tijd dichtte ze de kloof op de leider en het duo telde tien seconden bonus op de wereldkampioene bij het inrijden van de derde ronde.

Alvarado slaagde er niet in om het gaatje te dichten, Betsema moest haar snelle start bekopen en zag Brand op kruissnelheid komen. De renster van Baloise Lions dook de vierde, en voorlaatste, ronde in met vier seconden voorsprong op Betsema, Alvarado bleef hangen op 12 seconden.

In de strijd om de vierde plaats nam Honsinger op het einde afstand van Sanne Cant, Manon Bakker en Yara Kastelijn. Dit trio zou vechten om plek vijf, maar dat was al op meer dan 40 seconden achterstand van de leider die de slotronde indook met een voorsprong van 12 seconden op Betsema. Op Brand stond geen maat, ze soleerde naar de zege, voor Betsema en Alvarado. Honsinger werd vierde, Kastelijn vijfde, Cant zesde.

“Was hier echt heel lastig vandaag”

Brand zag zaterdag in Antwerpen een einde komen aan haar zegereeks van vier overwinningen op rij en moest toen vrede nemen met een tweede plaats na winnares Betsema. Zondag waren de rollen omgekeerd en was Brand opnieuw aan het feest. Betsema startte snel en sloeg al meteen een mooie kloof.

“Het is niet dat ik panikeerde”, aldus Brand na afloop. “Maar je weet ook dat je op dit parcours niet zomaar een halve minuut voorsprong moet geven. Dus moest ik wel ook stevig aan de bak om haar terug te halen.”

Brand dichtte het gaatje en zou halfweg cross het verschil maken en wegrijden bij Betsema. “Het was hier echt heel lastig vandaag, zeker op het einde. De modder en de vele klimmetjes lieten zich voelen. Het maakt het niet gemakkelijk crossen, maar ik ben blij dat ik nu wel win. Dat lukte gisteren niet, maar het kan nu eenmaal niet elke dag feest zijn. Ik voel me momenteel echt heel goed. Ik heb echt dit jaar weer stappen vooruit gezet en dat merk je in de cross.”

Ze verstevigt haar leidersplaats in het klassement van de Superprestige en leidt nu met 86 punten, twee meer dan de wereldkampioene. Ze leidt nu in alle klassementen. “Dat is heel fijn”, zei ze. “Maar het seizoen duurt nog lang. Ik bekijk het wedstrijd per wedstrijd. Het loopt momenteel heel goed, dus we zien wel hoe het verder loopt en of we keuzes moeten maken.”

“Lucinda was vandaag gewoon sterker”

“Lucinda was vandaag gewoon sterker”, erkende de Nederlandse Betsema van Pauwels Sauzen-Bingoal. “Ik had een heel goede start”, sprak ze na afloop. “De voorbije weken was dat soms wat minder, maar vandaag ging het heel goed. Gelukkig, het was wel fijn om in die eerste ronde mijn eigen lijnen te kunnen rijden. Toen Lucinda bij me kwam, kon ik wel aansluiten, maar zij was gewoon iets te sterk vandaag en ik kwam net iets te kort, vooral op die klimmetjes. Die waren echt lastig. Toen ze bij me wegreed, maakte ik dan nog een foutje bij de wissel in de materiaalpost en wist ik dat het moeilijk werd om haar nog in te halen. Dat lukte niet.”

“Ik denk niet dat ik te snel ben gestart, ik had gewoon een kloofje en reed mijn eigen koers”, vervolgde ze. “Eenmaal Lucinda bij me was, voelde ik gewoon dat ze sterker en technisch de betere was. Gisteren won ik in Antwerpen, in het zand, dat is gewoon een cross die me beter ligt dan deze wedstrijd waar er heel veel modder ook ligt. Ik kan leven met deze tweede plaats, zeker en vast.”

Lucinda Brand heerst ook in Gavere (en ja, ook hier weer een volledig Nederlands podium)
Foto: Photo News