Gemeente Mol noemt sinterklaasfeest in woonzorgcentrum ‘totaal onverantwoord’ na zien van foto’s
Foto: Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Het woonzorgcentrum in Mol waar 59 van de 150 bewoners positief testten op het coronavirus na bezoek van de sint, heeft de feiten niet juist weergegeven aan het gemeentebestuur. Zo zou de sint, die achteraf een ‘superverspreider’ bleek te zijn, wel op de kamers van de bewoners geweest te zijn. ‘We betreuren dit ten zeerste’, klinkt het in een mededeling.

‘Een inschattingsfout’, zo noemde burgemeester Wim Caeyens (CD&V) het bezoek van de Sint aan een woonzorgcentrum in Mol. De gemeente stelt dat oordeel nu bij: ‘Na ontvangst en bekijken van meerdere foto’s, moeten wij vaststellen dat dit veel verder gaat dan een inschattingsfout en er eerder sprake is van een totaal onverantwoorde organisatie’, klinkt het in een mededeling. De gemeente zou geen juiste weergave van de feiten hebben gekregen door het woonzorgcentrum.

Zo beweerde de directie dat er van bezoek op de kamers nooit sprake was. Uit foto’s blijkt het tegendeel waar te zijn, bericht VRT NWS. De gemeente leefde ook in de veronderstelling dat de bewoners bij het bezoek een mondmasker droegen. Dat klopt niet. Hoewel de Sint bij het bezoek in de gemeenschappelijke ruimtes een mondmasker droeg, was dat voor de bewoners niet het geval.

Jannes Verheyen, woordvoerder van de zorggroep Armonea, benadrukt in een reactie opnieuw dat de superverspreider enkel in gemeenschappelijke ruimtes geweest is, steeds een mondmasker droeg en nooit cadeautjes heeft uitgedeeld. ‘Er zijn wel mensen verkleed als Zwarte Piet op de kamers geweest en zij hebben cadeautjes uitgedeeld. Maar dit waren medewerkers van het woonzorgcentrum. Zij waren op de bewuste foto’s te zien.’

Daags na zijn bezoek bleek de sint besmet met het coronavirus. ‘En hij had een hoge virale load’, bevestigt provinciegouverneur van Antwerpen Cathy Berx. ‘Het gaat dus echt om het typevoorbeeld van een superverspreider.’ De alarmbellen gingen af toen ook de bewoners last kregen van symptomen. Intussen zijn alle 150 bewoners van het woonzorgcentrum getest, 59 daarvan blijken positief, maar dat aantal kan nog oplopen.

Volgens de gemeente waren sinterklaasactiviteiten verboden en had het woonzorgcentrum van de groep Armonea vooraf niet overlegd met de crisiscel. ‘Het gemeentebestuur zou deze actie nooit goedgekeurd hebben als we op voorhand waren geïnformeerd’, klinkt het nog.

De zoon van een bewoner

‘De sint in kwestie is de zoon van een van de bewoners. Kort na zijn bezoek, een paar dagen later, begonnen enkele bewoners symptomen te ontwikkelen. Voordien was er geen probleem met coronabesmettingen in het woonzorgcentrum. Het lijdt dus geen twijfel dat het bezoek van de sint de besmettingen heeft veroorzaakt’, zegt Berx. ‘Van alle andere bewoners is een test afgenomen. Nu is het wachten op de resultaten om te zien hoe groot de ravage is.’

Het Armonea Woon-zorgcentrum Hemelrijck is het grootste van Mol. Ook de twee andere rusthuizen in de gemeente zijn al met uitbraken van corona geconfronteerd. Hemelrijck wordt nu begeleid door de eerstelijnszone, die het probleem ook aan gouverneur Berx heeft gemeld.

Kama Beweegt: Stille Nacht

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in