Pfizer/BioNTech-vaccin krijgt groen licht in Verenigde Staten
Foto: Photo News

Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap (FDA) heeft het coronavaccin van farmabedrijven Pfizer en BioNTech goedgekeurd. Aftredend president Donald Trump verklaarde al via Twitter dat de eerste vaccins ‘binnen de 24 uur’ toegediend zullen worden.

Er wordt onmiddellijk een immense logistieke operatie opgestart in de komende uren, om het vaccin naar alle uithoeken van het land te brengen, zo laat de Amerikaanse regering weten.

Het is het eerste vaccin dat goedgekeurd wordt in de Verenigde Staten, minder dan acht maanden nadat een vrijwilliger voor het eerst een injectie kreeg voor de klinische test. Pfizer gaat nu drie miljoen dosissen sturen naar ziekenhuizen, apotheken en naar speciale locaties van staten en van enkele grote steden. De federale regering besliste om nog drie miljoen andere dosissen beschikbaar te houden om die drie weken later te sturen, wanneer de herhaling van het vaccin nodig is.

Vrijdag schreven de Amerikaanse media dat de stafchef van Trump, Mark Meadows, gedreigd had om het hoofd van de medicijnenwaakhond FDA te ontslaan als die tegen het eind van de dag geen goedkeuring zou geven aan het vaccin van Pfizer en BioNTech. Trump wil de snelle ontwikkeling van vaccins als zijn verdienste etaleren. Eerder had de president al gezegd dat de FDA om politieke redenen de ontwikkeling van een vaccin zou tegengehouden hebben. Ook de timing van de farmabedrijven, die kort na de Amerikaanse verkiezingen goede testresultaten bekendmaakten, was volgens Trump politiek gemotiveerd.

Ook Mexico keurde vrijdag het vaccin goed van Pfizer en BioNTech. Groot-Brittannië was begin deze maand het eerste land dat een goedkeuring verleende en startte met de vaccinatie van de bevolking. Daarnaast zetten onder meer Canada, Bahrein en Saoedi-Arabië al het licht op groen voor het vaccin. De Europese Unie neemt iets langer de tijd om vaccins goed te keuren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in