‘Stafchef Trump zette druk om coronavaccin sneller te laten goedkeuren’
Stafchef Mark Meadows. Foto: AFP

De stafchef van de Amerikaanse president Donald Trump heeft er vrijdag mee gedreigd om het hoofd van de medicijnenwaakhond FDA te ontslaan als die tegen het eind van de dag geen goedkeuring zou geven aan het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Het dreigement zou ertoe geleid hebben dat de FDA nog meer vaart achter de procedure zet, melden Amerikaanse media.

Trumps stafchef Mark Meadows zou volgens ingewijden tegen Steve Hahn, de chef van de Food and Drug Administration (FDA), hebben gezegd dat hij zijn ontslagbrief mag indienen als er vrijdag nog geen goedkeuring gegeven zou zijn aan het als eerste ontwikkelde coronavaccin. Dat schrijven verschillende Amerikaanse media. Volgens The New York Times en CNN bevestigen het nieuws.

De regulatoren hadden wel voorzien om het vaccin zaterdag goed te keuren. De druk heeft ook niets veranderd aan het resultaat van het proces, schrijft The New York Times, dat verwacht dat de goedkeuring er vrijdag (Amerikaanse tijd) nog komt. Maar politieke bemoeienis met de waakhond geldt sowieso als ongepast. Het is de taak van de FDA is om op basis van wetenschappelijke informatie te oordelen of een middel effectief en veilig is alvorens het goed te keuren voor de markt.

‘Samenzwering’

Trump beschuldigde de FDA er voor de verkiezingen van dat die om politieke redenen de ontwikkeling van een vaccin zou tegenhouden, en stelde dat FDA-ambtenaren tegen hem samenzweren. Trump had de voorbije maanden dikwijls verkondigd dat er snel en voor de verkiezingen een coronavaccin zou zijn. Dat wekte bezorgdheid bij de medische gemeenschap, die vreesde dat Trump druk zou uitoefenen op de FDA om versneld een vaccin goed te keuren dat eventueel niet veilig en effectief is.

Net na de Amerikaanse verkiezingen werd bekendgemaakt dat het coronavaccin van Pfizer en BioNTech volgens voorlopige onderzoeksresultaten voor 90 procent effectief is bij het voorkomen van een besmetting. Volgens Trump was die timing politiek gemotiveerd. Later werd dat percentage bijgesteld naar 95 procent.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig