7 voordelen van een hybride verwarming
Foto: gas.be

Verwarmen met gas blijft zowel bij nieuwbouw als renovatie de populairste keuze. Toch kan het nog efficiënter als je kiest voor een hybride verwarming waarbij je een condensatieketel op gas combineert met een elektrische warmtepomp. Al is dat zeker niet het enige voordeel van een hybride verwarming. Ontdek hier nog meer voordelen van deze verwarmingstechniek.

Een hybride verwarming combineert – net zoals een hybride wagen – twee systemen: een condensatieketel op gas en een elektrische warmtepomp. Deze combinatie zorgt ervoor dat je steeds het beste van twee verwarmingstechnieken hebt. De warmtepomp dekt de basisbehoefte in de warmtevraag. De condensatieketel vangt de vraag naar warmte op als de warmtepomp daar niet in slaagt, bijvoorbeeld op koude dagen. Kortom, een intelligente samenwerking waar je gegarandeerd je voordeel mee doet.

1. Lagere energiekosten

Doordat de condensatieketel op gas pas in werking treedt wanneer dat zinvol is volgens de ingestelde parameters, bespaar je op je energiekost. Zo kun je bijvoorbeeld je hybride verwarming programmeren dat deze op elk moment van de dag de energiebron met de laagste kostprijs gebruikt. Hiervoor houdt ze rekening met de buitentemperaturen en de actuele energieprijzen. Is bijvoorbeeld de elektriciteitskost hoog, dan schakelt het systeem automatisch over op gas, of omgekeerd.

2. Minder CO2-uitstoot

Een hybride verwarming kun je niet alleen afstemmen op de laagste energiekost, maar ook op de laagste CO2-uitstoot. Al heeft een hybride verwarming sowieso een kleinere impact op het milieu omdat de CO2-uitstoot tot 40% lager ligt dan bij een klassieke verwarmingsinstallatie.

3. Snelle terugverdientijd

Ongeacht de instellingen zal je met een hybride verwarming jaarlijks makkelijk 25% energie besparen waardoor je de meerprijs van dit intelligente verwarmingssysteem snel terugverdient.

4. Ook voor warm water

Niet alleen om je huis te verwarmen, maar ook voor de productie van warm water kan een hybridesysteem ingezet worden. Met een spiraalboiler met twee warmtewisselaars is het mogelijk dat zowel de gasketel als de warmtepomp het water kunnen opwarmen. Bovendien heeft deze oplossing een heel gunstig ecolabel, wat ook weer mooi meegenomen is voor het milieu.

5. Makkelijke installatie

De plaatsing van een hybride verwarming hoeft niet veel ruimte of tijd in beslag te nemen. Qua grootte neemt het systeem niet meer plaats in dan een koelkast. Een vakman plaatst dit systeem makkelijk in 1 à 2 dagen tijd. Een hybride verwarming valt namelijk eenvoudig te koppelen aan je bestaande radiatoren of vloerverwarming, én het systeem werkt perfect op de bestaande waterleiding en elektrische bedrading. Wie al een recente verwarmingsketel heeft die duurzaam is en goed werkt, kan een warmtepomp met een intelligente regelaar laten bijplaatsen om alsnog een hybride systeem te bekomen. Houd er wel rekening mee dat de lucht-warmtepomp meestal werkt met een binnen- en buitenunit.

6. Financiële steunmaatregelen

Zowel diegenen die een volledig nieuw hybride verwarmingssysteem willen laten plaatsen als diegenen die hun bestaande systeem willen vergroenen, hebben recht op premies. Wie een gasketel geïnstalleerd voor 2000 wil vervangen door een nieuwe condenserende ketel op gas of wil investeren in een hybride verwarming heeft recht op een vervangingspremie van minstens 500 euro van gas.be. Daarnaast ontvang je in Vlaanderen een premie van 800 euro van Fluvius. In Brussel varieert de premie van 4.250 tot 4.750 euro, afhankelijk van je inkomen.

7. Klaar voor de toekomst

Kiezen voor een combinatie van een gascondensatieketel en een elektrische warmtepomp is je verzekeren voor de toekomst. Je beschikt zo over technologie die klaar is voor de energietransitie omdat je gratis hernieuwbare energie gebruikt én omdat je condenserende ketel ook geschikt is voor werking met groen gas. Daarnaast is het een modulair systeem dat in de toekomst makkelijk nog meer vergroend kan worden door het bijvoorbeeld te combineren met zonnepanelen.

Gas is bron van positieve energie.
Lees hier meer over de voordelen van verwarmen met gas.

Meer weten over hybride verwarming en/of op welke premies je recht hebt? Ontdek het op gas.be