Von der Leyen vreest dat kans op no-deal-Brexit groter is dan akkoord
Foto: REUTERS

De kans is groter dat het Verenigd Koninkrijk op 1 januari de Europese interne markt verlaat zonder dan met een handelsakkoord. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vrijdag aan de staatshoofden en regeringsleiders meegedeeld.

Von der Leyen leidt namens de lidstaten de onderhandelingen met de Britse premier Boris Johnson. Een dag nadat Johnson zich al somber had uitgelaten over de slaagkansen, bevestigde ook Von der Leyen aan de Europese leiders dat het perspectief op een akkoord kleiner is dan het scenario van een no-deal.

LEES OOK. ‘Grote kans op harde Brexit’

‘De situatie is moeilijk en de belangrijkste obstakels zijn er nog steeds’, briefte een Europese bron over de gedachtewisseling onder de leiders. De tijd dringt, want op 1 januari verlaten de Britten de douane-unie en interne markt en zijn de Europese regels niet langer van kracht in het Verenigd Koninkrijk. Zonder vrijhandelsakkoord worden dan meteen douanetarieven en importquota ingevoerd.

Visserij

De Europeanen bieden de Britten een tariefvrije toegang tot hun gigantische markt aan, maar ze vragen in ruil toegang tot de Britse wateren voor Europese vissers en garanties voor een gelijk speelveld voor Europese en Britse bedrijven. Dat vloekt in Downing Street dan weer met de soevereniteitsgedachte van de Brexit.

De Croo: ‘Geen kristallen bol’

Tegen zondag moet duidelijk worden of het nog zinvol is om tot een onderhandelde oplossing met de Britten te komen. Als de patstelling over die ‘basiselementen’ dan nog steeds bestaat, dan ‘moeten volwassen mensen samen kunnen vaststellen dat het niet doenbaar is’, concludeerde premier Alexander De Croo (Open VLD). ‘Maar ik heb ook geen kristallen bol en in het Brexit-dossier hebben we de voorbije jaren al zowat alles gezien.’

Noodmaatregelen

De Commissie presenteerde intussen al een aantal noodmaatregelen die erover moeten waken dat het luchtvaartverkeer en het wegtransport over het Kanaal gevrijwaard kunnen worden ingeval er geen akkoord wordt bereikt tegen 1 januari. Ze stelde Londen ook voor om in dat scenario de Europese en Britse vissers nog een jaar toegang te geven tot elkaars wateren.