Het centrum voor contactopsporing bereikt momenteel 92 procent van de mensen die een positieve coronatest hebben afgelegd. Zij geven gemiddeld 2,2 hoogrisicocontacten door, van wie er opnieuw 92 procent wordt bereikt.

Dat zegt voorzitter Karine Moykens van het Interfederaal Comité Testing & Tracing op een persconferentie van het Crisiscentrum. Ze concludeert dan ook dat de contactopsporing momenteel verloopt ‘zoals het hoort’.

Op dit moment zijn in het callcentrum 1.700 medewerkers aan de slag, en nog eens 300 anderen gaan op het terrein langs bij mensen die niet telefonisch bereikbaar zijn. ‘Zij verwerken meer dan 4.500 succesvolle oproepen per dag’, zegt Moykens.

Ze roept de burgers nadrukkelijk op om mee te werken met de contactopsporing. ‘Dit kan alleen slagen als ook u meewerkt, door consequent al uw contacten door te geven als een van onze agenten van ons contactcenter u opbelt.’

Wie symptomen vertoont, moet zelf zo snel mogelijk de huisarts opbellen. ‘Momenteel verlopen er twee dagen tussen het begin van de symptomen en de consultatie van de huisarts. Daar gaat vaak kostbare tijd verloren’.

Wie een test aflegt, krijgt nu normaal binnen de anderhalve dag de uitslag, aldus Moykens. ‘Alle laboratoria hebben grote inspanningen geleverd om de test sneller te verwerken, en de resultaten sneller door te geven.’