Biden én Harris zijn voor <I>Time </I>‘personen van het jaar’
Foto: AFP

Time Magazine heeft donderdag de Amerikaanse president-elect Joe Biden en vicepresident Kamala Harris verkozen tot personen van het jaar. Zij kregen de voorkeur op andere shortlistkandidaten zoals de hulpverleners uit de eerstelijnszorg, expert infectieziekten Anthony Fauci, de beweging voor rassengelijkheid en Donald Trump.

‘Om Amerika’s verhaal te veranderen, om te tonen dat de krachten van empathie groter zijn dan de razernijen van verdeeldheid, om een visie te delen van genezing in een treurende wereld, om die redenen zijn Joe Biden en Kamala Harris personen van het jaar 2020 van Time’, zegt hoofdredacteur Edward Felsenthal in een persbericht.

Met de keuze voor Biden en Harris knoopt Time aan bij een decennialange traditie. Het is al van George Bush in 1988 geleden dat de nieuwe Amerikaanse president in zijn verkiezingsjaar niét tot persoon van het jaar is uitgeroepen. Obama en George W. Bush werden bij hun herverkiezing zelfs nog een tweede keer ‘persoon van het jaar’. Dat ook de toekomstige vicepresident mee de titel krijgt, is echter voor het eerst.

Op 7 november bleek dat Biden en Harris de Amerikaanse presidentsverkiezingen hadden gewonnen, na een campagne waarin ze beloofden dat ze het land weer zouden herenigen, en komaf zouden maken met de chaos onder aftredend president Donald Trump. Ze beloofden ook de coronapandemie aan te pakken, die zwaar huishoudt in het land.

In 2019 koos Time de jonge Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg tot persoon van het jaar. Time eert al sinds 1927 internationale persoonlijkheden die de grootste impact hadden het voorbije jaar.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig