Aandeel Airbnb ziet koers ruim verdubbelen bij spectaculair beursdebuut
Foto: EPA-EFE

Het aandeel van Airbnb heeft zijn start op de beurs van New York allerminst gemist. De verhuursite trok tegen 68 dollar per aandeel naar de beurs, maar de koers ontplofte meteen. Het aandeel schoot door naar 146 dollar.

De Amerikaanse verhuursite Airbnb trok gisteren onverwacht tegen 68 dollar per aandeel naar de beurs. Dat was een stuk hoger dan het bedrijf begin deze week had gemeld aan de Amerikaanse waakhond SEC. Toen was er volgens Bloomberg nog sprake van een startkoers tussen de 50 en 60 dollar. Maar die introductievork bleek geen goede weerspiegeling van de daadwerkelijke belangstelling bij de beleggers. Daarom werd de introductieprijs in laatste instantie alsnog verhoogd tot 68 dollar per stuk. Daardoor liep de eerste notering gisteren enkele uren vertraging op.

100 miljard beurswaarde

Zonder veel erg, bleek algauw. Ook met die verhoogde vork ontplofte de koers van Airbnb meteen. Het aandeel schoot vlak na de openingsbel in één ruk door naar 146 dollar, of meer dan een verdubbeling. Wat de beurswaarde van Airbnb meteen boven de 100 miljard dollar katapulteerde.

Voor een bedrijf dat geld verdient aan vakanties en weekendtrips – een markt die door corona nu vrijwel volledig stilligt – lijkt 100 miljard dollar veel. Erg veel. Maar hoewel Airbnb in zijn prospectus aangeeft dat de omzet in de eerste weken van de coronacrisis aanzienlijk daalde, kon het bedrijf zich relatief snel herpakken.

Het bedrijf snoeide in de lonen en kondigde begin mei aan een kwart van de 7.500 werknemers te ontslaan. Vervolgens toonde het bedrijf zich erg buigzaam door slim in te spelen op nieuwe coronatrends zoals flexibel thuiswerk. ‘Work-from-home’ werd daarbij op grote schaal vervangen door ‘work-from-any-home’. Op de Amerikaanse thuismarkt herstelde het bedrijf zich daardoor relatief snel, ­ook al omdat veel mensen liever niet in een groot hotel op ­vakantie wilden en kozen voor een privéwoning via het platform. Door de aankondiging van het ­vaccin en de versoepelde lockdowns ziet Airbnb bovendien ook buiten de VS weer een voorzichtige stijging in de boekingen.

Voor kenners was het spectaculaire beursdebuut dan ook niet echt een verrassing. Ondanks de coronacrisis wagen bedrijven in de VS weer vaker de stap naar de beurs, geholpen door de recente recordwinsten die op Wall Street worden geboekt. En woensdag was er al het geslaagde beursdebuut van DoorDash op Wall Street. Ook het aandeel van de grote Amerikaanse maaltijdbezorger verdubbelde bijna tijdens zijn eerste handelssessie. Dat speelde ongetwijfeld een rol in de beslissing om ook de introductieprijs van Airbnb alsnog op te trekken.

Het resultaat mag er zijn. 2020 moest hét jaar van Airbnb worden (DS 20 april). En het werd dat ook. Ook al moest de Amerikaanse verhuursite vanwege corona de beursgang oorspronkelijk uitstellen en viel een groot sponsorcontract voor de Olympische Spelen in ­Tokio in het water.

Brian Chesky, Joe Gebbia en ­Nathan Blecharczyk wrijven zich ongetwijfeld in de handen. Zij hebben Airbnb dertien jaar geleden opgericht, hebben elk rond de 10 procent van de aandelen in handen en mogen zich sinds gisteren officieel miljardair noemen. Ook Hollywoodsterren Ashton Kutcher en Jared Leto (die in ruil voor een paar procent van de aandelen al vroeg investeerden in Airbnb) zijn sinds gisteren een pak rijker geworden