BeNe-League basketbal gaat officieel van start in september 2021, maar aan ingewikkeldheid wordt (voorlopig) niet ingeboet
Foto: GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Er werd al een tijdje over nagedacht en nu is het officieel: er komt een BeNe-League basketbal. Dat is zopas na een stemronde bij de Belgische en Nederlandse clubs op het hoogste schavot beslist. Vanaf volgend seizoen spelen Belgische en Nederlandse clubs tegen elkaar in één competitie.

Vanaf het seizoen 2021-2022 zal onze basketbalcompetitie er dus anders uitzien dan de voorbije jaren. Tien Belgische en tien Nederlandse profclubs zullen samen in één competitie spelen: de BeNe-League.

Tien Belgische clubs (9 akkoord, 1 onthouding) en twaalf Nederlandse clubs (alle 12 akkoord) hebben daar donderdagavond na stemming zo over beslist. In totaal waren de voorbije maanden al 6 specifieke werkgroepen aan de slag om het licht op groen te kunnen zetten. Die moesten de belangrijkste aspecten van de samenwerking behandelen op sportief, commercieel en financieel vlak. Ook op het vlak van reglementen, zoals licentievoorwaarden, zullen de competities naar elkaar toe moeten groeien. Na het handbal komt er nu dus ook een competitie in de Lage Landen en in het basketbal. Ook voetbal denkt na over een BeNe-League.

BeNe-League basketbal gaat officieel van start in september 2021, maar aan ingewikkeldheid wordt (voorlopig) niet ingeboet
Foto: ISOPIX

Wedstrijdformule

Het seizoen begint met twee nationale competities waarin alle teams een gelijk aantal wedstrijden spelen. De beste vijf teams van elk land komen samen in een Golden Group. De Belgische clubs spelen zowel thuis als uit tegen de Nederlandse clubs. De ploegen die niet tot de top 5 behoren, komen samen in de Silver Group en spelen eveneens 10 wedstrijden.

De play-offs bestaan ook uit een nationaal gedeelte. De twee beste Belgische clubs plaatsen zich voor de halve finale van de Belgische play-offs. De drie overige Belgische ploegen uit de Golden Group strijden met de beste Belgische ploeg uit de Silver Group voor een plaats in de halve finale van de play-offs. Deze PO-reeks levert dus een nationale kampioen op.

De clubs uit de Silver Group die zich niet plaatsen voor de nationale play-offs, gaan van start met de BeNe-League play-offs. In elke ronde stromen de verliezende teams van de nationale play-offs in. De winnaars van deze series nemen het uit en thuis op tegen de nationale kampioenen. Daarna strijden de twee overgebleven clubs in een thuis- en een uitwedstrijd om de BeNeLeague titel.

Wim Van de Keere , General Manager Pro Basketball League: “Dit is een belangrijke stap in de ontwikkeling van basketbal op het hoogste niveau in België en Nederland. De komende maanden zullen we er alles aan doen om dit ambitieuze project onderweg verder uit te voeren. naar de start van het seizoen 21-22. ”

Arthur Goethals , voorzitter Pro Basketball League: “We schrijven sportgeschiedenis in de Lage Landen door een hoogwaardige grensoverschrijdende competitie te creëren met een potentiële markt van 28,5 miljoen inwoners. Dit zal ongetwijfeld leiden tot de groei van de basketbalsport en onze clubs. in beide landen. Deze nieuwe wedstrijd zou ook een grotere sportieve aantrekkelijkheid moeten creëren en nationale talenten moeten verleiden om erin te blijven. Ik wil alle mensen die tot dusver hebben bijgedragen binnen de werkgroepen bedanken voor alle geleverde inspanningen. ”