Ex-koning Juan Carlos betaalt Spaanse fiscus 678.000 euro om strafproces te vermijden
De 82-jarige Juan Carlos I verliet het land. Foto: REUTERS

De vroegere Spaanse koning Juan Carlos I (82) heeft 678.000 euro betaald aan de fiscus om een strafproces wegens belastingontduiking af te wenden. Dat zegt de advocaat van de vroegere vorst woensdagavond, volgens berichten in Spaanse media. Juan Carlos verliet zijn land eerder dit jaar en woont intussen vermoedelijk in golfstaat Abu Dhabi.

Met de betaling vereffende Juan Carlos een belastingschuld die het gevolg zou zijn van het jarenlange gebruik van kredietkaarten. Die zouden hem ter beschikking gesteld zijn door de bevriende Mexicaanse ondernemer Allen Sanginés-Krause, berichten de kranten El País en La Vanguardia. Hij had dat nooit gemeld als inkomsten aan de fiscus.

Juan Carlos verliet Spanje in het geheim afgelopen zomer. Pas na twee weken deelde het koningshuis mee dat de vroegere koning, tegen wie een onderzoek liep, naar Abu Dhabi gevlogen was. De Spanjaard zou goed bevriend zijn met de plaatselijke kroonprins Mohammed bin Zayed Al Nahyan. Of hij ooit naar Spanje zal terugkeren, en wanneer, is onduidelijk.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig