ECB pompt 500 miljard extra in economie
Foto: AFP

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rentetarieven onveranderd gelaten op het laagste niveau. Ze kondigde ook aan haar aankoopprogramma van overheids- en bedrijfsobligaties met 500 miljard euro uit te breiden tot 1.850 miljard euro.

De extra steunmaatregel komt niet onverwacht. Eind oktober had de ECB al hints gegeven dat er in december weleens bijkomende ingrepen zouden kunnen volgen.

De tweede coronagolf leidde tot heel wat zware ingrepen in verschillende eurolanden, waardoor het openbaar leven nagenoeg stil kwam te liggen en de economie nieuwe klappen kreeg.

De ECB besliste donderdag in Frankfurt om haar aankoopprogramma van overheids- en bedrijfsobligaties inderdaad uit te breiden. Het wordt ook verlengd tot zeker maart 2022. Tot nu toe was dat juni 2021.

Daarnaast verlengde de ECB donderdag ook een programma waarbij banken tegen zeer gunstige tarieven geld kunnen lenen bij de centrale bank. Banken kunnen bovendien meer geld tegen die voorwaarden lenen.

Bij de rente blijft alles bij het oude. De herfinancieringsrente ligt al bijna 5 jaar op 0 procent. Ook de strafrente van 0,5 procent die banken moeten betalen wanneer ze geld bij de ECB parkeren, blijft behouden.

Volgens de ECB blijft de onzekerheid voor de economie door het coronavirus hoog. Ook de timing van en het tempo waarin gevaccineerd kan worden, dragen bij aan die onzekerheid. De centrale bank wil ervoor zorgen dat er krediet beschikbaar blijft voor alle sectoren van de economie. Daarmee moet niet alleen economische activiteit op peil blijven, maar ook de prijsstabiliteit.