Zo betaal je minder voor je verwarming in de winter
Foto: Shutterstock.com

Nu de temperatuur daalt, kunnen de energiekosten voor je verwarming hoog oplopen. Door voorzorgsmaatregelen te nemen en de juiste energiekeuzes te maken, kun je de verwarmingskosten gelukkig aanzienlijk verminderen tijdens deze koude wintermaanden. Met deze tips hou je het thuis gezellig warm.

Laat je verwarmingsketel tijdig nakijken

Een verwarming die het laat afweten, net op de koudste dagen van het jaar. Klinkt dat bekend in de oren? Fijn is het natuurlijk niet, maar weet dat je dit euvel kan voorkomen door een goed onderhoud van je verwarmingsketel. Bovendien zorgt een goed onderhouden verwarmingsketel voor optimale prestaties wat maakt dat je een lagere energiefactuur moet betalen. Gasketels moeten in Vlaanderen en Brussel om de twee jaar gecontroleerd worden. Controleer ook de waterdruk in je verwarmingsketel: optimaal is deze tussen 1 en 2 bar. Bij een te hoge druk kan de ketel stukgaan, bij een te lage druk kan de verwarming het laten afweten.

Kies voor de juiste temperatuur in huis

Controleer de programmering van je thermostaat. Het heeft geen zin om de verwarming op 20°C in te stellen als er niemand thuis is. Voor de meeste mensen is 20 à 21°C de ideale gevoelstemperatuur voor de leefruimte. In de badkamer mag het een graadje warmer zijn, 22°C. In de slaapkamers is doorgaans 17 à 18°C voldoende. Check ook de thermostatische kranen: stand 1 komt in het algemeen overeen met 15°C, stand 2 met 17°C, stand 3 met 19 tot 20°C en stand 4 met 22°C.

Verwarm met gas

Gas is een van de meest betaalbare energievormen en dat zal ook zo blijven. Door de coronacrisis is gas in een jaar tijd zelfs tot dertig procent goedkoper geworden. Overschakelen van mazout naar gas zorgt ervoor dat je energieverbruik enorm daalt, gemiddeld liefst veertig procent. Bovendien is de aankoop en installatie van een nieuwe condensatieketel op gas (vanaf 3.600 euro) heel wat goedkoper dan die van een condensatieketel op stookolie (gemiddeld 6.500 euro). Mooi meegenomen is ook dat je jaarlijks heel wat kunt besparen op de onderhoudskosten van je ketel dan wanneer je met stookolie zou blijven verwarmen én dat je niet telkens opnieuw stookolie hoeft in te slaan.

Investeer in een nieuwe gascondensatieketel

Investeren in een nieuwe gascondensatieketel is interessant omdat het verschil in rendement opvallend is. Verouderde ketels hebben een rendement van hooguit 80 tot 95 procent, terwijl een nieuwe condensatieketel meer dan 100 procent rendement oplevert. Bij oude ketels wordt dus makkelijk 5 tot 20 procent van het gas dat je verbrandt niet omgezet in bruikbare warmte. Een nieuwe condensatieketel voorkomt dit en recupereert ook de restwarmte uit de rookgassen waardoor je minder gas nodig het om dezelfde comfortabele binnentemperatuur te krijgen. Voor je portemonnee levert dit al snel een winst van 440 tot 700 euro per jaar op! Het vervangen van een oude gasketel is vandaag de dag ook interessant dankzij premies. Wie een ketel van vóór het jaar 2000 vervangt, kan bij gas.be een vervangpremie van minstens 500 euro aanvragen. Hier bovenop geven ook de distributienetbeheerders en de lokale overheid premies.

Gas is bron van positieve energie.
Lees hier meer over de voordelen van verwarmen met gas.

Vervang je oude gasketel van voor 2000 en bespaar € 500.
Vraag hier je premie aan »

Zo betaal je minder voor je verwarming in de winter
Foto: gas.be