Amerikaanse Justitie klaagt Facebook aan voor machtsmisbruik
Foto: EPA-EFE

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) en meer dan 40 staten in de VS hebben Facebook aangeklaagd wegens misbruik van zijn machtspositie. Een gedwongen verkoop van Instagram en Whatsapp kan het gevolg zijn.

De federale handelscommissie en 48 procureurs-generaal beschuldigen Facebook ervan jarenlang potentiële concurrenten te hebben uitgeschakeld, onder meer door ze op te kopen. Door rivalen op te kopen zou Facebook een dominante positie in de markt bekomen en behouden hebben.

Volgens de aanklacht misbruikte Facebook zijn marktmacht stelselmatig en bezit het bedrijf een ‘illegaal monopolie’. Facebook legde softwareontwikkelaars voorwaarden op die het veel moeilijker maakten om te concurreren met het bedrijf.

De aanklagers richten zich vooral op de aankoop van Instagram in 2012 en Whatsapp in 2014. De aanklagers eisen dat Facebook die overnames terugdraait. De FTC zegt dat een straf ‘kan bestaan uit verschillende mogelijkheden, zoals het afstoten van bepaalde delen, zoals Instagram en Whatsapp.’

‘Bijna een decennium lang heeft Facebook zijn dominantie en monopolie gebruikt om kleinere rivalen uit te schakelen, om concurrentie in de kiem te smoren, en dat allemaal op kap van de eigen gebruikers’, zei de procureur-generaal van New York Letitia James bij de aankondiging van de klacht.

Facebook is al enige tijd bezig om Facebook messenger, Whatsapp en de chatfunctie van Instagram onderling aan elkaar te koppelen. Het bedrijf zegt dat het opnieuw opsplitsen van de apps niet mogelijk is.

Facebook kreeg een tik op de beurs na bekendmaking van de aanklacht. Het aandeel dook ruim 4 procent naar beneden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig