Zestiende finales Beker van België met een maand uitgesteld, ook gevolgen voor kalender Pro League
Foto: BELGA

De Pro League en de amateurclubs zijn tot een akkoord gekomen omtrent de zestiende finales van de Beker van België. Die bekerronde, waaraan negen amateurs deelnemen, wordt uitgesteld naar 2, 3 en 4 februari. Daardoor worden twee speeldagen in de Pro League vroeger dan voorzien afgewerkt.

Omdat de coronamaatregelen genomen door het Overlegcomité nog tot minstens 15 januari 2021 van kracht zijn, kunnen de amateurclubs ten vroegste 16 januari 2021 hervatten met de collectieve trainingen. Om die reden zullen de seniorencompetities in het amateurvoetbal ook pas 14 februari hervatten.

Maar voor negen van die amateurs (La Louvière, Dessel Sport, Heur-Tongeren, Rupel Boom, Lokeren-Temse, Olsa Brakel, Tessenderlo Sport, Olympic Charleroi en FC Luik) zou er op 9 en 10 januari 2021 wel bekervoetbal op het programma staan. Zij wensten uitstel, maar door de krapte op de kalender zag de Pro League geen andere speelopties. Een marathonvergadering van de crisiscel van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) leverde dinsdag niets op, maar woensdag kwam er wel een akkoord uit de bus.

De zestiende finales van de Croky Cup werden eerder al eens uitgesteld door de coronamaatregelen, want ze vonden normaal plaats op 15, 16 en 17 december. In principe kan trainen pas vanaf 16 januari voor de amateurs, maar omdat de bekercompetitie als een profcompetitie wordt erkend kon er een uitzondering worden gemaakt. De amateurs, die erop stonden om hun bekermatch te spelen, zagen de loodzware coronaprotocollen niet zitten en wilden zich bovendien op een degelijke manier voorbereiden.

Gevolgen Pro League

De nieuwe data voor de zestiende finales zijn niet zonder gevolgen voor de Pro League. Twee speeldagen worden vroeger dan voorzien afgewerkt. Speeldag 30 stond op 12, 13, 14 en 15 maart ingepland in de kalender van de Pro League, maar door het akkoord met de amateurs worden dan de halve finales afgewerkt. En dus verschuift speeldag 30 naar 9, 10 en 11 januari om zo de plek van de zestiende finales in te nemen.

Op de data van speeldag 25 staan nu de achtste finales en dus worden die negen wedstrijden afgewerkt op de midweekdata 19, 20 en 21 januari. Indien een 1B-club zich weet te plaatsen voor de halve finales van de Croky Cup, zullen de wedstrijden van de 23e speeldag worden afgewerkt in de periode van 16 tot en met 18 maart 2021.

Mochten de wedstrijden van de zestiende finale op 2,3 en 4 februari door overmacht toch niet kunnen doorgaan, voorziet de Pro League een compensatiepremie van 25.000 voor de negen amateurclubs.