Duitse dopingarts riskeert 5,5 jaar gevangenisstraf na Operatie Aderlass
Foto: AFP

De Duitse dopingarts Mark Schmidt kan tot 5,5 jaar gevangenisstraf krijgen voor zijn betrokkenheid in de zogenaamde ‘Operatie Aderlass’. Dat heeft de rechter woensdag bevestigd in de marge van het proces van de dopingarts en vier handlangers.

Schmidt bekende eind september dat hij sporters sinds 2012 van doping heeft voorzien, onder wie de wielrenners Alessandro Petacchi en Georg Preidler. De Duitse arts is de spil in de dopingaffaire die bij justitie de naam Operatie Aderlass meekreeg.

De zaak kwam aan het licht bij een inval tijdens het WK noordse ski in Innsbruck begin 2019, en een inval in de praktijk van Schmidt. Hij werd na huiszoekingen in hetzelfde jaar in zijn woonplaats Erfurt aangehouden. De arts wordt in totaal van zo’n 150 gevallen verdacht van het verstrekken van verboden middelen. Volgens een door zijn advocaat voorgelezen verklaring behandelde hij vooral wintersporters en wielrenners.

Het proces voor de rechtbank van München loopt onder meer door het coronavirus heel wat vertraging op. Aanvankelijk werd er eind december uitspraak verwacht, maar dat bleek onhaalbaar. Komend jaar in juni zou het proces afgelopen moeten zijn.