Nieuw voorstel klaar: 15 mensen toegelaten op eredienst
Foto: BELGA

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) stelt voor om 15 mensen per eredienst toe te laten. De Raad van State oordeelde gisterenavond laat dat de strenge coronamaat­regelen voor collectieve erediensten in ons land strijdig zijn met de godsdienstvrijheid.

De minister van Justitie had vanmiddag een onderhoud met de vertegenwoordigers van de verschillende religies. De regeling die Van Quickenborne nu voorstelt, houdt in dat 15 mensen per eredienst toegelaten zullen worden, en niet meer dan 1 persoon per 10 vierkante meter.

Op dit moment is het zo dat enkel een opname voor een uitzending van een religieuze viering met tien mensen kan. Een huwelijk kan met vijf en een begrafenis met 15. Maar verder verbieden de coronamaat­regelen alle collectieve erediensten in ons land.

‘Het is een interessant arrest van de Raad van State’, merkte Van Quickenborne op in Terzake. ‘De bepalingen in het ministerieel besluit over de erediensten gaan iets te ver, zegt de Raad. Ik heb daarom gezegd dat we ons aan het arrest gaan ons schikken, maar niet massaal gaan versoepelen. We laten 15 bezoekers toe voor ceremonies, voor een kleine plechtigheid. Altijd met respect voor de afstandsregels en met mondmasker. Het was een goed gesprek vanmiddag, iedereen was ook tevreden. Ik heb geappelleerd aan de verantwoordelijkheidszin van iedereen.’

Het advies over de nieuwe regeling gaat nu naar de kern, en wordt daarna op het Overlegcomité besproken. Als het advies wordt goedgekeurd, volgt zaterdag een update van het Ministerieel Besluit. Zo kan de nieuwe regel vanaf zondag van kracht gaan, wat de voorwaarde was van de Raad van State.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in