Stalen van Spelen in Sotsji worden opnieuw geanalyseerd
Foto: AFP

Urinestalen afgenomen tijdens de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji zullen vanaf nu tot midden volgend jaar opnieuw geanalyseerd worden. Dat heeft het ITA (International Testing Agency) bekendgemaakt.

Het ITA, het agentschap waaraan het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zijn antidopingprogramma toevertrouwde, gaat met de nieuwste wetenschappelijke methodes op zoek naar verboden middelen die eerder onder de radar bleven. Meer dan de helft van de stalen van Sotsji zullen opnieuw onderzocht worden. Het ITA zal zelf een disciplinaire procedure openen wanneer een positieve test aan het licht komt.

Nieuwe analyses van stalen afgenomen op de Olympische Spelen van 2008 in Peking en op die van 2012 in Londen leverden ‘meer dan 130’ nieuwe positieve gevallen op.

Nadat een door de staat gestuurd dopingsysteem in Rusland tijdens onder meer de Winterspelen in Sotsji aan het licht kwam, heeft het IOC al “enkele honderden” stalen van Russische atleten hertest, met een lawine aan disciplinaire procedures tot gevolg. (belga)