Tesla-topman Elon Musk wisselt Californië in voor Texas
Foto: EPA-EFE

Elon Musk, de oprichter en topman van Tesla, is van de staat Californië naar Texas verhuisd. Hij deed dat naar eigen zeggen om in de buurt van het nieuwe ruimtevaartuig SpaceX en de nieuwe autofabriek van Tesla in Austin te kunnen zijn, kondigde hij aan in The Wall Street Journal.

De 49-jarige Musk woonde de afgelopen twintig jaar voornamelijk in de omgeving van Los Angeles, waar SpaceX zijn hoofdkantoor heeft. Hij reisde ook regelmatig naar Tesla’s hoofdfabriek in de buurt van San Francisco. De nieuwe fabriek in Texas gaat twee belangrijke voertuigen voor Tesla bouwen: de pick-up Cybertruck en de elektrische vrachtwagen Semi.

Klap voor Silicon Valley

Het vertrek van Musk betekent een klap voor het imago van Silicon Valley, dat geldt als dé hotspot voor techondernemers. Maar de jongste tijd kwam er steeds meer kritiek, onder meer op de levensduurte in de regio. De verhuizing van Musk, sinds kort de op een na rijkste man ter wereld, zou ook gevolgen kunnen hebben voor zijn persoonlijke belastingaangifte. Texas kent namelijk geen inkomstenbelasting, terwijl Californië juist een van de hoogste heffingen in het land heeft.

Musk had in het kranteninterview ook openlijk kritiek op Californië. Volgens hem is de staat zelfgenoegzaam geworden. ‘Als een team te lang aan het winnen is, hebben ze de neiging om een beetje zelfingenomen te worden’, aldus Musk. ‘Californië wint al heel lang. En ik denk dat ze dat een beetje als vanzelfsprekend beschouwen.’ De topman verhuisde ook zijn persoonlijke stichting vanuit Californië naar Texas.

In mei dreigde Musk nog zijn Tesla-fabriek in Fremont en hoofdkantoor in Palo Alto in Californië te verplaatsen naar Texas of Nevada. Het dreigement volgde op de weigering van de autoriteiten om zijn fabriek te mogen heropenen tijdens de lockdown die toen gold.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig