Onderzoek naar Van Langenhove afgerond: ‘Niets zal me tegenhouden om onschuld te bewijzen’
Foto: BELGA

Het gerechtelijk onderzoek naar aanleiding van de Pano-reportage in september 2018 over Schild & Vrienden is afgerond en wordt doorverwezen naar de Raadkamer. ‘Ik ben tevreden dat ik op basis van het onderzoek mijn onschuld kan bewijzen’, reageert Dries Van Langenhove, die vorige zomer in verdenking werd gesteld wegens inbreuken op de anti-racismewet, de negationismewet en de wapenwet.

Het parket Oost-Vlaanderen was een strafonderzoek gestart naar aanleiding van de Pano-reportage op 5 september 2018. Die toonde aan dat in geheime chatgroepen van Schild & Vrienden racistische en antisemitische berichten gedeeld werden en maakte van Dries Van Langenhove - nu Kamerlid verkozen op een lijst van Vlaams Belang- een bekend figuur.

Het openbaar ministerie moet nu beslissen wie het verder wil vervolgen in het dossier. De Gentse Raadkamer zal daarna uitmaken of Dries Van Langenhove en andere verdachten zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden. Als er geen bijkomend onderzoek komt, zal vermoedelijk binnen enkele maanden duidelijk worden wanneer er een proces komt.

‘Het onderzoek heeft verbazingwekkend lang geduurd. Twee jaar, dat is normaal gezien de duur van een moordonderzoek’, reageert zijn advocaat Johan Platteau. ‘Ik ga nu wachten op de vordering en die grondig bekijken. Als het om een buitenvervolgingstelling gaat, dan is het goed. Als dat niet zo is, dan zijn zal het zijn normale gang gaan.’

‘Het proces over mijn reputatie is jammer genoeg al in de media gevoerd, maar ik wacht nu al jaren op een écht proces voor de rechtbank. Ik heb van in het begin duidelijk gezegd dat ik niets verkeerd heb gedaan en dat alle aantijgingen die in de Pano-reportage over mij werden gemaakt vals zijn.’ Dat reageert Dries Van Langenhove op de doorverwijzing van het dossier naar de Raadkamer.

Huiszoekingen

De onderzoeksrechter nam de leiding van het onderzoek en liet huiszoekingen uitvoeren bij verschillende leden van Schild & Vrienden. Ook bij Van Langenhove werd een huiszoeking verricht en werd computermateriaal meegenomen. ‘Hoewel ik het gigantische onderzoek dat gevoerd werd een absurde geldverspilling vind, en de vele huiszoekingen en verhoren pure staatsterreur, ben ik wel tevreden dat ik op basis van de onderzoeksresultaten van de federale politie nu mijn onschuld nog beter kan bewijzen’, zegt Van Langenhove nog. ‘Niets zal mij tegenhouden. Geen laster, geen leugens, geen tegenwerking, geen bedreigingen, en ook geen gefabriceerd politiek proces. Laat dus maar komen.’

Volgens het parket Oost-Vlaanderen is er vervolgens geen sprake van parlementaire onschendbaarheid, omdat het onderzoek werd opgestart toen Van Langenhove een ‘gewone burger’ was. ‘Over die parlementaire onschendbaarheid kan ik nog niets zeggen’, aldus Platteau.

Van Langenhove werd in juni vorig jaar voor het eerst verhoord, nadat er kritiek kwam dat het onderzoek lang aansleepte. Het parket bevestigt nu dat het onderzoek na meer dan twee jaar klaar is. ‘Het onderzoek lastens onder meer Dries Van Langenhove werd afgerond door de onderzoeksrechter en is vorige week aan het parket overgemaakt met oog op het nemen van een eindvordering’, meldt het parket.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in