Dit waren de populairste zoektermen op Google

Het zal u niet verbazen: de tien populairste Google-zoektermen dit jaar zijn allemaal coronagerelateerd. En mensen hadden volgens de zoekmachine ook meer tijd om zich uit te leven in de keuken, want nog nooit werden recepten zo massaal gegoogeld. Een overzicht.

Geen verassingen aan de top van de zoekopdrachten die de sterkste stijging kenden in vergelijking met 2019. In België, maar ook wereldwijd, is dat ‘coronavirus’. Sterker nog: in België hebben de meest trending zoekopdrachten allemaal van ver of dicht te maken met de pandemie. Wat zijn de symptomen? Wat is een lockdown? Maar ook de verschillende manieren om mondmaskers te maken, behoren tot de populairste zoekopdrachten. ‘We bleken ook allemaal erg geïnteresseerd te zijn in de situatie in andere Europese landen, zoals Italië of Frankrijk. Veel mensen waren op zoek naar informatie over vakantiebestemmingen’, zegt Michiel Sallaets van Google. ‘En we zochten ook naar tools zoals Skype, Zoom en Google Meet om te videochatten.’

Recepten, recepten, recepten

Google vindt het vooral opvallend hoeveel er dit jaar naar recepten is gezocht. ‘We maken nooit de precieze cijfers bekend, maar het was echt massaal veel. Is het omdat we met z’n allen minder vaak naar de horeca konden? Omdat we veel meer thuis aten? Of misschien wel omdat mannen nu eens wat meer tijd hadden om in de keuken te staan? We hebben er het raden naar, maar de stijging van culinaire zoekopdrachten is heel erg opvallend’, zegt Michiel Sallaets. Door Google weten we nu dat u massaal de recepten voor brownies (op de eerste plaats van de culinaire zoekopdrachten) en mojito (tweede mest trending zoekterm) hebt gezocht. En hopelijk ook van hebt genoten.

Politiek, overlijdens en het ‘Slimste Mens-effect’

Ook politiek blijft heel wat mensen interesseren. ‘Internationaal gezien waren de verkiezingen in de VS goed voor de tweede meest gestegen zoekterm. Joe Biden staat op de eerste plaats in de ranglijst van de meest trending internationale politieke figuren, Donald Trump op twee en de nieuwe vicepresident Kamala Harris staat op vier. Opvallend is ook de naam van Obama, hoewel hij helemaal niet deelnam.’

Dichter bij huis domineren de vrouwelijk politici de top drie. Met Petra De Sutter (Groen), minister voor Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven en de eerste transpersoon op een ministerpost, op de eerste plaats. Gevolgd door Sophie Wilmès (MR), de eerste vrouwelijke premier van België. Op plaats drie staat Maggie De Block (Open VLD), voormalig minister van Volksgezondheid, Sociale Zaken en Asiel en Migratie.’

Ook bekende figuren die zijn overleden, waren traditioneel bijzonder populair, net als de minder bekende deelnemers van De slimste mens ter wereld. Google spreekt intussen zelfs van het ‘Slimste mens-effect’. ‘Kijk maar naar de lijst: Delphine Lecompte, Umi Defoort, Chibi Ichigo, Peter De Graef.

‘Eveline’ en de Bekende Vlamingen

Veel mensen hebben blijkbaar ook plannen om hun auto te verkopen, want de vraag ‘Wat is mijn auto waard?’ duikt op in de lijst met meest trending vragen. Veel mensen vroegen zich ook af – alweer door corona, denk aan de mondmaskerplicht – wat publiek domein precies is? De derde meest gestelde vraag van het jaar op Google: ‘Wat is rimmen?’ Ongetwijfeld het gevolg van de heisa rond ‘Eveline’, waarbij intieme beelden van drie BV’s de ronde deden in Vlaanderen.

Google maakte ook een filmpje over de zoektermen dit jaar ‘Year in Search 2020’, dat een blik hoopt te geven op het bewogen jaar.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig