Geen Vlaams sportprijzen in 2020: “Te veel topsporters hebben aan geen of bijna geen wedstrijden kunnen deelnemen”
Jaouad Achab, winnaar in 2015 van het Sportjuweel, met toenmalig minister Muyters. Foto: Bart Dewaele

De Vlaamse Sportprijzen zullen in dit uitzonderlijke jaar 2020 niet uitgereikt worden als gevolg van corona. Dat meldt het kabinet van bevoegd minister Ben Weyts (NVA). Hoewel er wel degelijk verschillende mooie en uitzonderlijke sportprestaties werden geleverd, vond de jury dat er in dit speciale jaar – waarin een aanzienlijk deel van de topsporters in Vlaanderen aan geen of bijna geen wedstrijden hebben kunnen deelnemen – te weinig competitie was om het Vlaamse Sportjuweel uit te reiken.

De Vlaamse Sportprijzen bestaan uit het Vlaamse Sportjuweel en de Vlaamse Prijs voor Sportverdienste. Het Vlaamse Sportjuweel, vorig jaar gewonnen door Emma Meesseman, wordt toegekend aan een sportman of sportvrouw behorend tot de Vlaamse Gemeenschap, die in de loop van het betreffende kalenderjaar een opmerkelijke sportprestatie heeft geleverd of een uitzonderlijke sportieve loopbaan heeft afgesloten.

De Vlaamse Prijs voor Sportverdienste wordt toegekend aan een persoon of organisatie behorend tot de Vlaamse Gemeenschap, die zich op een bijzondere wijze voor de sport heeft ingezet. De twee prijzen kunnen maar eenmaal aan dezelfde persoon of organisatie worden toegekend. Vorig jaar ging de prijs naar de Nederlander Bert Wentink, voormalige sportief directeur van de hockeyfederatie.

Vlaams minister van Sport Ben Weyts zorgt voor uitleg. “Ik bedank uitdrukkelijk alle atleten die ons momenten van collectieve vreugde bezorgden”, zegt Weyts. “Maar in dit bijzondere jaar mogen we ook de duizenden vrijwilligers in de sport niet vergeten. Hun uitzonderlijke inspanningen hebben ervoor gezorgd dat veel Vlamingen in deze coronatijden toch nog zijn kunnen blijven sporten.”

Aangezien de Vlaamse Prijs voor Sportverdienste in 2001 al eens werd uitgereikt aan de vrijwilliger in de sport, besliste de jury om de Vlaamse Sportprijzen dit jaar niet uit te reiken. Wel wordt er al gewerkt aan een nieuwe invulling van de uitreiking van de Vlaamse Sportprijzen in 2021.