Aantal nieuwe coronabesmettingen stijgt opnieuw
Foto: Photo News

Voor het eerst sinds we de piek van de tweede golf bereikten, zit het aantal nieuw vastgestelde besmettingen opnieuw in de lift.

In de periode van 29 november tot 5 december werden per dag gemiddeld 2.154 nieuwe besmettingen geteld. Dat is weliswaar een daling met 7 procent in vergelijking met een week eerder, maar wel een stijging in vergelijking met een dag eerder.

Het is voor het eerst sinds we de piek van de tweede golf bereikten (op 28 oktober) dat de cijfers opnieuw stijgen. Officieel was dat op 18 november ook al het geval, maar dat was het gevolg van een kalendereffect: in de week daarvoor viel 11 november, een feestdag waarop veel minder getest werd.

In Vlaanderen is de daling al enkele dagen gestokt. Wallonië tekent nog steeds een lichte daling op.

Voorts overleden in de periode van 29 november tot 5 december dagelijks gemiddeld 102 mensen aan het coronavirus in ons land. Dat is een daling met 19,4 procent in vergelijking met de zeven dagen voordien. Alles samen stierven in België sinds de uitbraak van de pandemie al 17.507 mensen aan het coronavirus.

Het aantal ziekenhuisopnames vanwege covid-19 klokte in de periode van 2 tot 8 december af op 192,7 per dag. Dat is nog steeds een daling met 6 procent, maar het ligt wel licht hoger dan het cijfer dat de dag voordien werd gemeld. Volgens de meest recente cijfers liggen er momenteel 3.143 coronapatiënten in het ziekenhuis (-4 procent), van wie er 676 op intensieve zorg liggen (-7 procent).

De r-waarde ligt op dit moment op 0,95 wat het dichtst bij 1 is sinds 6 november. Als dat getal opnieuw boven 1 klimt, betekent dat dat één coronapatiënt gemiddeld meer dan een persoon besmet.

Er worden dagelijks zo’n 29.800 mensen getest. De positiviteitsratio, het aantal mensen dat positief test in verhouding tot het totale aantal tests, bedraagt nu 8,6 procent.