Vier jaar cel geëist tegen Frans ex-president Sarkozy voor corruptie
Foto: AFP

Het Franse financieel parket heeft dinsdag vier jaar celstraf, waarvan twee jaar met uitstel, geëist tegen oud-president Nicolas Sarkozy voor corruptie en machtsmisbruik in de ‘afluisteraffaire’.

In het ‘afluisterproces’ heeft het financieel parket van Parijs vier jaar celstraf, waarvan twee jaar effectief, geëist tegen ex-president Sarkozy en zijn medebeklaagden, voormalig magistraat Gilbert Azibert en Sarkozy’s vroegere advocaat Thierry Herzog.

Sarkozy zou in 2014 bij een Azibert informatie hebben proberen loskrijgen over de affaire-Bettencourt, een onderzoek naar betalingen die Sarkozy van l’Oréal-erfgename Liliane Bettencourt kreeg tijdens zijn presidentiële campagne van 2007. In ruil voor informatie beloofde Sarkozy Azibert een prestigieuze baan in Monaco.

Volgens aanklagers wilden Sarkozy en zijn advocaat toenmalig procureur-generaal bij het Hof Van Cassatie Gilbert Azibert omkopen in ruil voor informatie over een onderzoek naar betalingen die Sarkozy kreeg tijdens zijn presidentiële campagne van 2007.

Sarkozy (65), president tussen 2007 en 2012, is het eerste Frans staatshoofd dat zich in persoon voor een rechtbank moet verantwoorden voor corrupte praktijken. Hij heeft zijn onschuld altijd staande gehouden. Maandag zei Sarkozy in de rechtbank nog ‘nooit de minste vorm van corruptie’ te hebben gepleegd. Hij beloofde ‘tot het uiterste’ te gaan om zijn naam te zuiveren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in