Nog eens 35 mensen stellen zich burgerlijke partij op proces aanslagen Brussel
Foto: Photo News

Op de eerste dag van de zitting van de raadkamer over de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem hebben 35 personen zich burgerlijk partij gesteld. De nieuwe burgerlijke partijstellingen komen bij de 650 die geregistreerd werden voor de aanvang van de debatten in de raadkamer.

Dat geeft het federaal parket dinsdag mee bij aanvang van de tweede raadkamerzitting.

Het totaal aantal slachtoffers die zich burgerlijke partij gesteld hebben, loopt nu op tot 685, op een totaal van 1.300 bekende slachtoffers. Verschillende slachtoffers hebben zich gegroepeerd en worden door één advocaat vertegenwoordigd. Onder de 35 nieuwe burgerlijke partijstellingen van maandag, worden bijvoorbeeld 25 personen vertegenwoordigd door één advocaat.

De raadkamer moet honderden mensen kunnen ontvangen die zich als slachtoffer burgerlijke partij hebben gesteld, en hen ook aan het woord laten. Toch zijn er uiteindelijk weinig slachtoffers die werkelijk naar de raadkamerzitting komen. Daardoor wordt tijd gewonnen. Mogelijk zijn de debatten tegen het eind van de week al afgerond.

Maandag kwamen eerst de onderzoeksrechters aan het woord, die verslag uitbrachten van het hele onderzoek. Vervolgens kregen al een deel van de burgerlijke partijen de kans om hun standpunt uiteen te zetten. Dinsdag komen de laatste advocaten van de burgerlijke partijen aan het woord en zal het federaal parket uitleggen welke verdachten het terecht wil laten staan voor welke rechtbank. Nadien is het woord aan de verdediging van de dertien personen die in verdenking werden gesteld.