Mount Everest is bijna meter hoger dan bekend
Foto: EPA-EFE

De hoogte van de Mount Everest is voortaan officieel vastgelegd op 8.848,86 meter hoog. Dat is 86 centimeter hoger dan het vorige officiële cijfer.

Dat hebben China en Nepal dinsdag bekendgemaakt in een gezamenlijke videoconferentie. De twee landen voerden de afgelopen maanden afzonderlijk metingen uit van de hoogste bergtop. De bedoeling is dat dit nieuwe cijfer een einde zal maken aan de al jaren durende controverse over de precieze hoogte van de Mount Everest.

In mei vorig jaar had Nepal voor het eerst een eigen groep van onafhankelijke onderzoekers naar de top gestuurd, en China had eerder dit jaar een eigen team gestuurd. Het resultaat is gebaseerd op driehoeksmeetkunde en gps-metingen.

Er wordt al jaren gespeculeerd dat de hoogte van de berg is veranderd als gevolg van de klimaatopwarming en een aardbeving in 2015. Nepal hield vast aan 8.848 meter, gebaseerd op een Indiase meting uit de jaren 50.

‘s Werelds hoogste berg staat op de grens tussen Nepal en China. De voorbije decennia is de plek ook uitgegroeid tot een trekpleister voor amateur-bergbeklimmers.