Zwitsers hebben geen haast met coronavaccin
Activisten staken afgelopen weekend in Bern zo’n 5.000 kaarsen aan om de Zwitserse coronadoden te gedenken. Foto: AP

Waar de meeste Europese landen hun plannen voor een snelle inentingscampagne tegen het coronavirus al klaar hebben, kiezen de Zwitsers voor een meer bedachtzame aanpak. ‘Verrassingen, hoe zeldzaam ook, kunnen ook na twee maanden aan de oppervlakte komen.’

Het Verenigd Koninkrijk en Rusland beginnen deze week met massavaccinaties, terwijl de VS en de EU naar verwachting op korte termijn noodgoedkeuring geven aan één of meerdere vaccins. Veel EU-landen, ook België, willen zo snel mogelijk in het nieuwe jaar van start gaan met vaccineren.

Zwitserland verwacht de eerste doses pas eind januari en grotere hoeveelheden de maanden nadien. De Zwitserse vaccinexpert Claire-Anne Siegrist heeft begrip voor de haast in zwaar getroffen landen, maar voor haar eigen land is een meer behoedzame benadering gerechtvaardigd, vindt ze. ‘Zwitserland verkeert niet in de catastrofale situatie van de Verenigde Staten.’

Zwitserland, met zijn 8,6 miljoen inwoners, heeft ongeveer 5.000 coronadoden te betreuren en lijkt de tweede infectiegolf geleidelijk onder controle te krijgen. Het land kent geen noodprocedure voor de goedkeuring van medicijnen of vaccins.

Extra voorzorg

Swissmedic, de autoriteit die over nieuwe medische middelen gaat, heeft meer gegevens over nieuwe vaccins nodig dan andere landen, aldus Siegrist. Die organisatie zal dan ook vasthouden aan de regel om een paar maanden extra te wachten, ‘omdat verrassingen, hoe zeldzaam ook, ook na twee maanden aan de oppervlakte kunnen komen’.

Vier of vijf maanden afwachten is dan een extra voorzorgsmaatregel, voegt ze eraan toe. Dat biedt de gelegenheid te leren van de praktijk in andere landen. Voorzichtigheid en openheid kunnen volgens haar ook helpen om sceptici over de streep te trekken. Uit peilingen blijkt dat 30 tot 50 procent van de Zwitsers nog twijfelt over een inenting.

Zwitserland heeft deals gesloten met vaccinmakers Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca voor in totaal 13 miljoen doses. Na goedkeuring hopen de autoriteiten 70.000 mensen per dag te kunnen inenten. ‘We zijn niet bang dat we niet genoeg doses zullen hebben in Zwitserland’, aldus Siegrist.

Aziatische voorbeelden

Ook Japan en Zuid-Korea gaan voor bedachtzame aanpak, schreef deze krant eerder. In Japan waarschuwde een topviroloog dat ‘onderzoek naar veiligheid’ prioritair is. ‘Naarmate we meer mensen het vaccin toedienen, zullen bijwerkingen opduiken’, zei hij. De Zuid-Koreaanse regering liet wel weten dat ze ‘niet gehaast is en wacht op een redelijke prijs’.