Familie Roald Dahl excuseert zich voor diens antisemitisme
Foto: BELGA

De nabestaanden van gevierd jeugdschrijver Roald Dahl hebben zich in een korte online verklaring geëxcuseerd voor de antisemitische uitspraken van de auteur.

‘De familie Dahl en de Dahl Company verontschuldigen zich voor de blijvende en begrijpelijke wonden die geslagen werden door sommige van Roald Dahls uitspraken. Deze (antisemitische, red.) vooroordelen zijn onbegrijpelijk voor ons en ze staan in sterk contrast met de man die we kenden en de waarden die aan de basis liggen van zijn verhalen. We hopen dat Roald Dahl ons kan helpen herinneren aan de blijvende indruk die woorden maken, zowel toen hij in zijn beste doen was, als toen hij zich van zijn slechtste kant liet kennen.’

Deze verklaring van Roald Dahls nabestaanden stond te lezen op de officiële website van de Britse auteur die in 1990 op 74-jarige leeftijd stierf. Roald Dahl is bekend van onder meer de boeken ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ en ‘Mathilda’ die ook werden verfilmd. Onlangs verscheen nog de verfilming van ‘De heksen’.

In het statement verduidelijkt de familie niet precies over welke uitspraken het gaat. Volgens The Guardian, dat ruchtbaarheid gaf aan de mededeling, gaat het om enkele uitspraken die Dahl deed in een interview uit 1983 met het blad The New Statesman. Daarin zei Roald Dahl: ‘Er is een eigenschap in het joodse karakter die vijandigheid opwekt. Misschien is het een soort gebrek aan vrijgevigheid naar niet-joden toe. Er is altijd een reden waarom ‘anti-iets’ de kop opsteekt. Zelfs een rotzak als Hitler pakte hen niet zomaar zonder reden op.’

Correctie: Eerder schreven we dat de nabestaanden van Roald Dahl hun verklaring offline haalden. Dat klopt niet. Wie zich op de startpagina van de website www.roalddahl.com echter aanmeldt als ‘kid’ zal een foutmelding krijgen en de mededeling niet kunnen lezen.