Relletjes bij betoging tegen veiligheidswet in Parijs
Foto: AFP

De betoging in Parijs tegen het politiegeweld en de nieuwe veiligheidswet is zaterdag uitgemond in rellen. Oproerkraaiers staken vuurwerk af en staken auto’s in brand. De politie reageerde onder meer met traangas. Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin heeft de politie tot dusver 22 mensen opgepakt.

In het noorden van de Franse hoofdstad sneuvelden onder meer de etalages van een supermarkt, een vastgoedkantoor en een bank, signaleert een journalist van het nieuwsagentschap AFP.

Relletjes bij betoging tegen veiligheidswet in Parijs
Foto: AFP

‘s Middags waren duizenden mensen in de Franse hoofdstad de straat opgegaan om te demonstreren tegen de omstreden veiligheidswet. Vakbonden, journalisten- en slachtofferverenigingen en mensenrechtenorganisaties hadden opgeroepen tot een landelijk protest. Ook in andere Franse steden kwamen actievoerders bijeen. Afgelopen weekend waren er vergelijkbare protesten in tal van steden, waaraan zeker 130.000 mensen deelnamen.

De betogers vinden de tegemoetkomingen van de regering over de veiligheidswet onvoldoende. Een paar dagen geleden had die aangekondigd een bijzonder omstreden artikel van de wet te herzien, dat bedoeld is om de verspreiding van beelden van politieagenten te beperken. Maar volgens de critici kunnen de beelden juist helpen om geweld door de politie aan te tonen. De demonstranten willen dat de passage volledig wordt geschrapt.

In de wet staan ook andere fel bekritiseerde maatregelen, zoals de uitbreiding van videobewaking door de politie, bijvoorbeeld tijdens demonstraties en met behulp van drones. Ze zouden zijn bedoeld om de politie te beschermen.

.

Relletjes bij betoging tegen veiligheidswet in Parijs
Foto: REUTERS