Minister-president Franse Gemeenschap wil op 18 december maatregelen evalueren
Foto: ISOPIX

De minister-president van de Franse Gemeenschap, Pierre-Yves Jeholet (MR), heeft de premier gevraagd om op 18 december opnieuw het Overlegcomité samen te roepen. Hij wil dat de maatregelen rond de sociale bubbel en de sluiting van de kapsalons opnieuw worden geëvalueerd. Dat heeft hij zaterdag gezegd.

‘Het gaat er niet om alles weer op tafel te leggen, maar om deze twee thema’s aan te pakken, want we horen ook het leed van de burgers’, zegt hij. Hij rechtvaardigt zijn vraag door te wijzen op de evolutie van de epidemie. De laatste maatregelen, die op 1 december in het Staatsblad werden gepubliceerd, zijn van kracht tot 15 januari. Dat lijkt hem nog te ver weg.

Jeholet staat niet alleen met dat standpunt. Zijn partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez pleit al weken van versoepelingen. Verschillende burgemeesters in Wallonië en Brussel zouden zijn voorbeeld volgen, blijkt uit een rondvraag van de krant La Dernière Heure. Zaterdag gingen de kappers de straat op om de heropening van hun salons te eisen.

‘Drie keer fout’

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) sloot vorige zondag een lastminuteversoepeling voor de feestdagen echter uit, net als premier De Croo begin deze week.

Ook N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zei in De afspraak op vrijdag dat versoepelingen een slecht idee zouden zijn. Versoepelingen zouden volgens De Wever betekenen dat mensen zich zouden verplaatsen en dat bubbels en generaties zouden mixen. ‘Dat is drie keer fout.’

Volgens viroloog Marc Van Ranst laat de epidiomologische toestand geen verdere versoepelingen toe: ‘Alhoewel het r-getal voor gans België nog rond de 0,90 ligt, komt het in Antwerpen, Limburg, en Vlaams-Brabant reeds boven 0,95, en in West-Vlaanderen en Luxemburg zelfs net boven 1’, schrijft hij op Twitter. ‘De daling dreigt te stoppen.’

Microbioloog Emmanuel André reageerde op Twitter dat de MR met haar voorstellen tot versoepeling niet alleen de volksgezondheid in gevaar brengt, maar ook onze economie ‘die nood heeft aan stabiliteit’.

‘Namens regering’

Dat laatste deed MR-voorzitter Jean-Louis Bouchez reageren: ‘Dit is een verzoek van een minister-president namens zijn regering, bestaande uit MR maar ook PS en Ecolo. Gelieve het daarom niet samen te vatten tot een partijdige vraag die niet binnen uw expertisegebied valt.’

Een bewering die Ecolo zaterdag in twijfel trok en afstand deed nemen van de vraag van Jeholet. ‘Ecolo houdt vast aan de beslissingen en kalender van het Overlegcomité. Geen kakofonie noch politieke spelletjes. Burgers en medisch personeel verdienen beter’, tweetten de Franstalige groenen.

Frédéric Daerden, voor de PS vice-minister-president van de Franse Gemeenschap, bevestigt dat hij zaterdagochtend op de hoogte werd gebracht door Jeholet van diens vraag aan de premier. Hij steunt het verzoek, maar Daerden betreurt de communicatie er rond door de minister-president, die ‘een polemiek schept en de sereniteit van het debat riskeert te schaden’.

De Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) reageerde op zijn beurt ‘kwaad’ op het voorstel van minister-president Jeholet (MR) en spreekt van populisme. Bij een eventuele versoepeling ‘gaan we regelrecht naar een derde golf’, zegt De Clercq zaterdagavond op Twitter. ‘Ik vraag ernst, voorzichtigheid en moed om vol te houden. Dit is zwaar en het weegt enorm maar we moeten doorzetten, samen.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig