Het is zaterdag bijzonder druk geweest in de Brusselse winkelbuurten, op deze eerste zaterdag na de heropening van de niet-essentiële winkels. In de Nieuwsstraat werd de toegang de hele dag beperkt en ook de Elsensesteenweg moest een tijdlang afgesloten worden omdat het te druk was. Incidenten zijn er wel niet geweest, meldt de Brusselse politie.

De stad Brussel had vrijdag een website met een kleurenbarometer online gezet, waarop te zien was hoe druk het was in de Nieuwstraat. Zaterdag stond die al om 11.00 uur in het rood en dat bleef de hele dag zo.

‘Het was niet zo druk als op een “normale” koopzaterdag in december, zoals we die in andere jaren gekend hebben, maar naar corona-normen was het wel heel druk’, zegt politiewoordvoerder Olivier Slosse. ‘De capaciteit van 3.000 personen die voorzien was voor de Nieuwstraat, was de hele dag door bereikt en we hebben dan ook de hele dag door toegangen afgesloten.’

Op verschillende plekken stonden naast de politie ook stewards om het publiek in te lichten en te wijzen op de geldende maatregelen. Volgens de politie kwam het daarbij op geen enkel moment tot incidenten.

Ook de Elsensesteenweg lokte zaterdag heel wat kooplustigen, zozeer dat ook daar de politie de straat een tijdlang moest afsluiten omdat te druk werd.

De politie stond zaterdag ook paraat in de omgeving van het Poelaertplein. Via sociale media was opgeroepen om daar te betogen tegen racisme binnen justitie en politie. De organisatoren verwezen daarbij onder meer naar de dood van de peuter Mawda en de Brusselse jongeren Mehdi en Adil. De stad Brussel had de betoging verboden en de organisatoren hadden hun oproep ingetrokken maar de politie nam het zekere voor het onzekere en was in grote getale aanwezig. Uiteindelijk moesten slechts drie personen die het plein niet wilden verlaten, korte tijd administratief worden aangehouden.

Antwerpen en Gent

Zowel op de Meir in Antwerpen als in de Veldstraat in Gent verliep het eerste winkelweekend een stuk rustiger. Er waren wel shoppers in de winkelstraten, maar van een overrompelende toestroom was er op zaterdagmiddag geen sprake. Om 13 uur kleurde de barometer van Stad Gentnog steeds groen. Omdat er geen noemenswaardige problemen waren, gaf het Gentse stadsbestuur meteen groen licht voor de koopzondag. Schepen Sofie Bracke (Open VLD) vraagt bezoekers wel om op voorhand een speciaal daarvoor ontwikkelde ‘druktebarometer’ te raadplegen. In Gent staan nog koopzondagen gepland op 13, 20, 27 december en 3 januari.

Ook in de grote West-Vlaamse steden bleef de drukte uit. ‘We moesten nergens ingrijpen’, zegt burgemeester van Brugge Dirk De fauw (CD&V). In Kortrijk bleef de druktebarometer de hele dag op groen staan en de stewards hadden alles onder controle. De parkings waren er maar halfvol.

In Oostende was het zelfs opvallend rustig in de winkelstraten. Van een toestroom van dagjestoeristen met de trein was zaterdag geen sprake. ‘We hadden toch wat volk verwacht maar eigenlijk bleef het verbazend rustig. De politie moest geen enkele tussenkomst doen en alles bleef onder controle’, zegt burgemeester Bart Tommelein.

Tevreden NSZ pleit voor winkelen met twee

Ook volgens het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) dat handelaars heeft ondervraagd, is de eerste zaterdag sinds de heropening van de winkels over het algemeen goed verlopen. NSZ herinnert aan zijn twee eisen: de gemeenten en met name de politie moeten ervoor blijven zorgen dat de klantenstroom op straat wordt beheerd en het moet mogelijk zijn voor twee personen om te gaan winkelen wanneer de drukte het toelaat, bijvoorbeeld alleen tijdens de week of voor bepaalde soorten aankopen.

Het NSZ wijst erop dat niet minder dan twee derde van de handelaren cashflowproblemen heeft en noemt het essentieel dat zij hun voorraden gedurende de hele maand december blijven verkopen.

Brussel meteen aan maximumcapaciteit tijdens eerste winkelweekend
De Veldstraat in Gent Foto: dvh
Brussel meteen aan maximumcapaciteit tijdens eerste winkelweekend
De Meir in Antwerpen

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig