Japanse capsule met planetoïdemonsters gevonden na landing
Foto: AP

Na een reis van ruim 5 miljard kilometer door de ruimte is een Japanse capsule met monsters van de asteroïde Ryugy terug op Aarde geland. Dat maakte het ruimtevaartagentschap Jaxa zaterdagavond Belgische tijd bekend, op basis van de radiosignalen die ze heeft ontvangen.

De capsule landde in de woestijn in de buurt van Woomera, een dorpje in het zuiden van Australië. ‘We hebben de capsule gevonden! Samen met de parachute! Wow!’, aldus Jaxa in een tweet, nadat het object vanuit een helikopter was gelokaliseerd.

De capsule, die amper 40 centimeter groot is, vertrok van de sonde Hayabusa 2 op een afstand van 220.000 kilometer van de aarde. Hayabusa 2 heeft stalen genomen op Ryugu, een ruimtesteen van zo’n kilometer diameter en een van de vele ruimtekeien die rondzweven in ons zonnestelsel. De capsule bevat materiaal dat 4,6 miljard jaar oud is, van de vroegste momenten van het zonnestelsel.

De missie startte in december 2014 met de lancering van Hayabusa 2 vanuit Japan. Die sonde is nu op weg naar een andere asteroïde nabij de aarde, die ze moet bereiken in ongeveer tien jaar.

Een voorloper van de Hayabusa 2 bracht in 2010 voor het eerst monsters van de bodem van een asteroïde naar de aarde.