camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

de handleiding

‘Secret Santa’ vanuit uw eigen kot

zaterdag 5 december 2020 om 3.25 uur

Namen trekken en pakjes uitdelen rond de kerstboom zitten er even niet meer in. Gelukkig kan ‘Secret Santa’ ook volledig online en dus coronaproof plaatsvinden.

 Sjoerd van Leeuwen

Namen trekken, verlanglijstjes sturen, een stoelendans of andere loterij om te bepalen wie als eerste een cadeau mag openen. Het concept ‘Secret Santa’ raakt stilaan ingeburgerd in de huiskamers. Nu wegens u-weet-wel-wat de pakjestijd grotendeels online zal plaatsvinden, geven we enkele tips die u kunt gebruiken als u een digitale ‘Secret Santa’ houdt.

1. Namen trekken

Elke klassieke ‘Secret Santa’ begint met elkaars namen te trekken. De namen van de deelnemers verdwijnen in een hoge hoed en ieder trekt één voor één een naam. U weet nu voor welke persoon u een cadeautje moet kiezen.

Via websites als www.drawnames.be en www.secretsantaorganizer.com kunt u het ‘loot-je-cadeautje’ volledig online organiseren. Eén persoon is de beheerder/organisator en vult alle namen in.

Een groot voordeel: u loopt geen risico om uw eigen naam te loten. U kunt ook bepalen of er combinaties zijn die niet getrokken mogen worden. Denk aan koppels die elkaars namen niet mogen loten. Een nog groter voordeel: iedereen kan een verlanglijstje invullen.

De beheerder nodigt de andere deelnemers uit door simpelweg de online link te kopiëren en te plakken in een e-mail of chatbericht naar de deelnemers. Met één druk op de knop komt u meteen te weten voor wie u een cadeau mag kopen.

2. Adres invullen

Op de website drawnames.be kunt u aangeven of u het cadeau via de post wil versturen. Deelnemers wordt daarop gevraagd hun adres in te geven. Vul zo snel mogelijk uw adres en eventueel verlanglijstje in. Zo kan uw ‘Secret Santa’ snel aan de slag gaan. Het zijn drukke tijden bij de koerierdiensten. Wacht dus niet te lang om een cadeautje te zoeken.

Mocht u een cadeautje zoeken in een online winkel, dan kunt u ervoor kiezen om het meteen naar de ontvanger te verzenden. Bedenk wel dat de ontvanger in deze pakjestijd misschien meerdere pakjes thuis krijgt geleverd en dus niet automatisch weet welk pakketje hij/zij/x al mag opendoen en welk niet.

U kunt dit oplossen door bij het adres een extra regel toe te voegen waarop u aangeeft dat dit een ‘Secret Santa’-pakketje is. Mocht de ontvanger deelnemen aan verschillende ‘Secret Santa’s’, dan kan u ook best een groepsnaam bedenken. Zo wordt meteen duidelijk waarvoor het geleverde pakje moet dienen.

U kunt extra voorzichtig zijn en het ­cadeau zelf ook nog eens laten inpakken. Veel webshops bieden speciaal voor de feestdagen een inpakservice aan.

3. Budget afspreken

Goede afspraken maken goede vrienden. In veel gevallen wordt er een maximum- of richtbedrag voor het cadeau afgesproken. Om ongemakkelijke gesprekken over geld te vermijden, bepaalt u best ook meteen of in het afgesproken budget ­ verzendkosten zijn inbegrepen. In veel populaire webshops kunt u vanaf twintig euro de bestelling gratis laten verzenden.

Wie een cadeautje in een fysieke winkel koopt en wil verzenden via een postkantoor, houdt best rekening met verzendkosten van om en bij de vijf euro.

4. Het moment suprême

U organiseert een moment waarop u met uw familie, collega’s of vriendengroep samenkomt via een online videogesprek. Tools als Zoom, Houseparty en Google Hangouts hoeven we u ondertussen niet meer uit te leggen. Doodle is de bekendste app om online afspraken te maken met een groep mensen.

Tijdens het videogesprek wordt finaal onthuld wie een pakje kreeg van wie. Ook hier kunt u het lot laten bepalen in welke volgorde de cadeaus worden uitgedeeld. Met www.namepicker.net en www.onlinenaamloten.nl kunt u telkens één naam als winnaar uit de bus laten komen. Deel uw scherm tijdens het videogesprek om de anderen de loting live te laten meevolgen. In deze fase is het natuurlijk ook mogelijk om iemand old skool de namen uit de hoge hoed te laten trekken en ze te tonen aan de rest.

Wie niet blij is met zijn/haar/hun pakje, kan de webcam en micro nog snel afzetten, zodat de rest van de familie of vriendengroep niets in de gaten heeft. Stiekem onderling ruilen zal dit keer moeilijk gaan. De retourklever in het pakketje van de ontvanger laten zitten, zal u waarschijnlijk wel extra vriendschapspunten opleveren.

In ‘de handleiding’ gaan we elke week op zoek naar het antwoord op een technologisch vraagstuk.

De podcasts van De Standaard