Zulte Waregem houdt Anderlecht op gelijkspel
Foto: Photo News

Anderlecht kwam op Zulte Waregem opnieuw niet verder dan een 2-2 en het zit nu aan een reeks van 3 op 12. Toen het onmondige paars-wit dan toch op voorsprong klom, liet het het initiatief te veel aan Essevee. Gevolg: een achtste gelijkspel en de crisis die om de hoek loert. Volgende week wacht RC Genk.

Anderlecht domineerde dan wel op het veld van Zulte Waregem, maar het tempo lag te laag om echt gevaar te creëren. Vincent Kompany had nochtans alleen maar Verschaeren voor Vlap gewisseld, maar veel automatismen of vloeiende combinaties waren er niet te zien. Dat lag ook aan de erbarmelijke staat van het veld. Het zorgde ervoor dat de aanvallen vaak stropten. Bundu knalde eens een rebound naast en Mukairu – weliswaar in offside – miste zowaar voor een lege kooi.

Niet dat er aan de overkant veel te beleven viel. Maar de thuisploeg nam toch één keer het initiatief met enkele goeie passes, Srarfi zette voor en Ibrahima Seck kopte binnen. Efficiëntie waar het Anderlecht aan ontbrak. Bundu gaf weer niet thuis en ook Verschaeren drukte zijn stempel te weinig. Lichtpuntjes waren Mukairu die in de wedstrijd groeide en Lukas Nmecha die Deschacht een zware avond bezorgde. Bij een lange pass ontweek de Duitser uiteindelijk de buitenspelval en schoot hij overhoeks de 1-1 binnen. Nmecha blijft de grootse klasbak die Anderlecht vaak overeind houdt.

Helaas was een gelijkspel aan de Gaverbeek – na de recente 2 op 9 – lang niet genoeg voor Anderlecht. Kompany ergerde zich trouwens regelmatig aan de passjes achteruit en na de pauze moest zijn ploeg duidelijk meer naar voren trekken. Het leverde iets meer gevaar op en ook Albert Sambi Lokonga heeft leren scoren. Na een goeie combinatie stapte Deschacht verkeerd uit waarna de middenvelder alleen op doel kon afgaan. Hij faalde niet: 1-2.

Penalty of niet?

Kompany wilde meer en bracht met Amuzu en Dauda zelfs verse aanvallers in de plaats van Bundu en Mukairu. Zulte Waregem wilde echter niet met lege handen achterblijven en trok nog één keer de stoute schoenen aan. Een kwartier voor tijd leverde een knappe één-twee tussen Dompé en Bruno een schietkans op en Bruno klopte Wellenreuther. Het was niet in de vermaledijde laatste tien minuten, maar Anderlecht zag de punten toch weer wegglippen. Ook omdat ze geen penalty kregen na handspel van Marcq. De videoref riep scheidsrechter Boterberg nochtans naar het schermpje.

Dit resultaat zal ervoor zorgen dat het onrustig blijft in het Lotto Park. De Brusselaars hebben nu 3 op 12 en treffen volgende vrijdag RC Genk. Pikken de fans dat nog? Wat resultaten betreft gaat het van kwaad naar erger.