Driekwart van de FVD-leden stemt op Thierry Baudet
Thierry Baudet Foto: Foto Mario Nap

Thierry Baudet heeft het omstreden referendum over zijn positie binnen zijn rechtspopulistische partij gewonnen. Driekwart van de leden van Forum voor Democratie die hebben gestemd, geven aan dat ze hem als partijleider willen, meldt de Nederlandse partij op Twitter.

De oppositiepartij stelt dat ruim 80 procent van de leden zijn stem heeft uitgebracht, waarvan 76 procent van de stemmers Baudet als partijleider wil behouden. Het referendum verliep echter allesbehalve vlekkeloos en meerdere FVD-politici spraken zich er tegen uit.

Baudet blijft dus partijleider, maar de top van de partij is tot op het bot verdeeld. Een grote groep prominente leden besloot de partij te verlaten nadat was gebleken dat leden van de jongerentak JFVD zich antisemitisch zouden hebben uitgelaten. De schuldigen werden niet uit de jongerenafdeling gezet, maar kregen juist belangrijke posities toegewezen. Dit zou het imago van Baudet meer hebben beschadigd.

Enkele partijleden stappen naar de rechter wegens het referendum. Het is volgens hen niet geldig, omdat het niet in de partijregels staat. Bovendien hebben eventuele tegenkandidaten geen tijd gehad om zich aan te melden.

Na het referendum wil het bestuur dat er een ledenvergadering komt over de samenstelling van het bestuur. Het bestuur, waarvan Baudet ook deel uitmaakte, is ook verdeeld over de toekomst van de partij en dit terwijl het referendum juist een einde moest maken aan de onenigheid.

Europese fractie breekt met partij

De Europarlementsleden van het FVD breken met hun partij nu Baudet aanblijft als FVD-partijleider. De driekoppige FVD-delegatie in het Europees Parlement gaat zelfstandig verder, laat zij weten.

De Brusselse voorman Derk Jan Eppink had al aangekondigd dat die uitkomst voor hem en zijn collega’s de deur dicht zou doen. ‘Dan verklaren wij ons onafhankelijk’, zei Eppink. Ze nemen Baudet niet alleen kwalijk dat die volgens hen te weinig deed om antisemitisme in de jongerenbeweging van de partij tegen te gaan, maar ook dat die FVD omsmeedde tot ‘een sektarische beweging’ onder ‘een soort messias’. Behalve Eppink zetelen Rob Roos en Rob Rooken voor FVD in het Europees Parlement.

Ze zeggen hun lidmaatschap van de partij op maar blijven in het EP om daar ‘het Europees verkiezingsprogramma van FVD bij de EP-verkiezingen van 2019 te blijven uitvoeren’. Het drietal blijft ook deel uitmaken van de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), waarvan bijvoorbeeld ook de Nederlandse Staatskundig Gereformeerde Partij (SGP) en de behoudende Poolse regeringspartij PiS deel uitmaken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig