Zaak om schadevergoedingen voor gedupeerden Lernout en Hauspie voor hof van beroep
Foto: fvv

De burgerlijke afhandeling van de fraudezaak rond Lernout & Hauspie (L&H) komt vrijdag opnieuw aan bod voor het Gentse hof van beroep. Het hof besliste in juni om de zaak uit te stellen omdat door de coronacrisis conclusietermijnen verlengd waren. Het is tien jaar geleden dat de oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie strafrechtelijk veroordeeld werden.

Het spraaktechnologiebedrijf ging in 2001 failliet, nadat het sinds de zomer van 2000 in vrije val was door een fraudeschandaal na berichtgeving over onregelmatigheden in de boekhouding. Het hof van beroep in Gent legde op 20 september 2010 de straffen op in de fraudezaak rond L&H en veroordeelde oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie tot elk vijf jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel.

Het hof van beroep kon pas in 2014, na procedures voor het Hof van Cassatie, overgaan tot de afhandeling van de burgerlijke vorderingen in de zaak. Meer dan 15.000 burgerlijke partijen maakten toen nog aanspraak op een schadevergoeding, onder wie 2.733 gedupeerden zonder advocaat. De burgerlijke partijen hoopten vooral op een veroordeling van bedrijfsrevisor KPMG, die in tegenstelling tot andere beklaagden wel over voldoende financiële middelen zou beschikken. Het Gentse hof van beroep oordeelde echter al dat KPMG geen schadevergoedingen moet betalen. Alleen zes vroegere bestuurders, onder wie Jo Lernout en Pol Hauspie, komen nog in aanmerking voor het betalen van een schadevergoeding.

De afhandeling van de schadevergoedingen werd al ettelijke keren uitgesteld. In december vorig jaar gebeurde dat nadat Deminor besliste om de schadeclaims te laten vallen, aangezien de partijen niet de middelen hebben om schadevergoeding te betalen. De zaak werd toen uitgesteld naar 5 juni, maar ook die datum werd niet gehaald. Door de coronacrisis worden bepaalde conclusietermijnen verlengd, waardoor de zaak niet kon gepleit worden, maar normaal zal ze vandaag wél behandeld worden.

Een arrest wordt in 2021 verwacht, maar daartegen is ook nog cassatieberoep mogelijk.