Biden: ‘Zal de bevolking vragen 100 dagen een mondmasker te dragen’
Kamala Harris en Joe Biden op de avond van hun overwinningsspeech. Foto: Getty Images

De Amerikaanse president-elect Joe Biden en vicepresident-elect Kamala Harris hielden donderdagavond plaatselijke tijd een exclusief interview met nieuwszender CNN. Daarin lichtten ze hun toekomstig beleid toe. Hun toekomstig coronabeleid, Trumps presidentiële gratiën en de moeilijke overdracht kwamen aan bod. Symbolisch is het belangrijk dat Trump aanwezig is op de inauguratie, gaf hij aan.

In het interview onthulde Biden dat hij een maskerplicht zal invoeren op de dag van zijn inauguratie. ‘Ik zal de bevolking vragen om 100 dagen lang een mondmasker te dragen. Enkel 100 dagen, niet voor altijd. En ik denk dat dit zal zorgen voor een significante daling (van het aantal besmettingen, red.).’

Verder gaf Biden aan dat topimmunoloog dr. Anthony Fauci ook onder zijn bewind de regering zal bijstaan in de strijd tegen de coronapandemie. ‘Ik heb hem gevraagd om exact dezelfde functie te blijven bekleden als onder de vorige presidenten, en ik heb hem ook gevraagd om mijn medische hoofdadviseur te zijn en deel uit te maken van mijn covid-team’, aldus Biden.

Ook het coronavaccin kwam aan bod. In navolging van voormalige presidenten Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton, zei Biden dat, zodra Fauci het vaccin veilig verklaart, hij zich publiekelijk wil laten vaccineren. Onder de Amerikaanse bevolking heerst er wantrouwen omdat het vaccin onder president Trump werd gemaakt. ‘Het doet er toe wat een president en een vicepresident doen’, aldus Biden. ‘Mijn drie voorgangers (Obama, Bush en Clinton, red.) geven hierin het goede voorbeeld.’ Ook Harris zei zich te zullen laten vaccineren.

Zorgen om Trumps presidentiële gratiën

In hetzelfde interview ging het ook over de presidentiële gratiën die Trump overweegt voor zichzelf en bondgenoten. ‘Ik maak me zorgen over wat voor een precedent dat schept en hoe de rest van de wereld naar ons kijkt’, aldus Biden.

Eerder beloofde hij al dat zijn ministerie van Justitie ‘onafhankelijk zal opereren’ en dat de verantwoordelijke minister het ‘onafhankelijke vermogen zal hebben om te beslissen wie er wordt onderzocht’. Hij zal het anders aanpakken dan Trump en zei in een sneer naar de huidige president dat ‘onze regering gratie niet op die manier zal aanpakken, noch zal onze regering beleid uitstippelen in tweets’.

De verkozen vicepresident Kamala Harris, die zelf een juridische achtergrond heeft, voegde eraan toe dat elk besluit van het ministerie van Justitie ‘gebaseerd moet zijn op feiten en op de wet. Het mag niet worden beïnvloed door de politiek.’ Toen ze vorig jaar meestreed om het Democratisch kandidaatschap voor het presidentschap, zei ze dat het ministerie van Justitie geen andere keuze had dan Trump te volgen.

De president heeft meermaals openlijk opgeroepen zijn politieke tegenstanders te onderzoeken of te vervolgen. Onlangs bekritiseerde Trump zijn justitieminister en bondgenoot William Barr omdat die zei dat hij geen bewijs van massale fraude had gezien bij de verkiezingen van 3 november.

Biden heeft nog geen minister van Justitie gekozen. Hij focust eerst op de nationale veiligheid, de economie en het coronavirus. Zowel hij als Harris herhaalde de belofte dat de nieuwe regering diversiteit zal uitstralen. ‘Het zal eruitzien zoals het land’, aldus Biden.

Republikeinen feliciteren in stilte

Ook de moeilijke presidentiële overdracht kwam aan bod. Want hoewel Biden al een maand geleden werd uitgeroepen tot president-elect, weigert Trump vooralsnog die uitslag te erkennen. De zittende president sprak donderdag nog van verkiezingsfraude, hoewel geen enkele rechtszaak tot nu toe standhield omdat er te weinig bewijzen zijn, zoals ook Barr toegaf.

Hoewel hij een veteraan is onder de Democraten, houdt Biden al jaren goede relaties met de Republikeinen in de Amerikaanse senaat. Tegen CNN zei de president-elect dat hoewel ze publiekelijk hun mond houden, ‘verschillende zittende Republikeinse senatoren’ hem al hebben opgebeld om hem te feliciteren. ‘Ik begrijp de situatie waarin ze zich bevinden’, aldus Biden.

Of Trump aanwezig zal zijn op Bidens inauguratie is zijn keuze en ‘zal geen persoonlijke gevolgen voor mij hebben’, zei de Democraat waarop hij er aan toevoegde dat het symbolisch wel belangrijk is. Het ‘is belangrijk omdat we moeten kunnen aantonen dat dit het einde is van de chaos die hij gecreëerd heeft. Dat er een vreedzame machtsoverdracht is tussen concurrerende partijen die daar staan, elkaar de hand schudden en verder gaan.’

Biden gaf ook toe zich zorgen te maken over hoe de rest van de wereld naar de Verenigde Staten kijkt op dit moment, ‘meer dan de impact op de binnenlandse politiek’. Over zijn toekomstig buitenlands beleid, waaronder tegenover China, Iran en Rusland, zei hij dat de VS de globale vraagstukken niet alleen zou kunnen aanpakken. ‘We moeten deel uitmaken van een grotere groep.’