De Amerikaanse president Donald Trump heeft via sociale media een video verspreid van een toespraak vanuit het Witte Huis. Daarin gaat hij uitgebreid verder op zijn beweringen over massale fraude tijdens de voorbije verkiezingen. ‘Dit zou weleens de belangrijkste toespraak kunnen zijn die ik ooit heb gegeven.’

Zowel Facebook als Twitter plaatste waarschuwingen bij de video. Trump herhaalt daarin ongefundeerde uitspraken over verkiezingsfraude. De Democraat Joe Biden werd op 7 november, 4 dagen na de verkiezingen, door alle belangrijke Amerikaanse nieuwsmedia uitgeroepen tot de nieuwe verkozen president, op basis van statistische analyses van de voorlopige resultaten. Hij haalde 306 kiesmannen in het kiescollege, tegenover 232 voor Trump, en kreeg ook miljoenen stemmen meer dan de Republikein.

Een maand later weigert Trump zijn nederlaag te erkennen, zelfs nadat William Bar, de Amerikaanse minister van Justitie en Trumpaanhanger, al heeft toegegeven aan persagentschap AP dat er geen bewijs is voor verkiezingsfraude. Volgens een ingewijde overweegt Trump Barr daarom te ontslaan, schrijft The Washington Post. Verschillende medewerkers zouden op de president hebben ingepraat om te vermijden dat hij de minister van Justitie ontslaat, maar hij zou dat alsnog overwegen. In zijn speech repte hij in ieder geval met geen woord over de uitspraken van Barr.

‘Verkiezingssysteem aangevallen’

‘Dit zou weleens de belangrijkste toespraak kunnen zijn die ik ooit heb gegeven’, begon Trump zijn speech, die 45 minuten lang op Facebook werd uitgezonden. ‘Als president heb ik geen hogere plicht dan de wetten en de grondwet van de Verenigde Staten te verdedigen. Daarom ben ik vastbesloten om ons verkiezingssysteem te beschermen, dat nu gecoördineerd wordt aangevallen en belegerd.’

Verder insinueerde hij dat Biden weinig campagne voerde, omdat het al vast stond dat hij zou winnen, niet vanwege de coronapandemie.

Ook herhaalde hij veel van zijn eerdere beweringen, waaronder: briefstemmen waren frauduleus, datums werden aangepast, dode mensen en illegalen hebben gestemd, Democraten stemden meerdere keren of in naam van Republikeinen, Republikeinse waarnemers mochten niet toezien tijdens het tellen van stemmen, en het frauduleuze kiessysteem van het ‘heel verdachte bedrijf’ Dominion paste stemmen aan van Trump naar Biden.

Deze beweringen werden ook al aangehaald in de rechtszaken die Republikeinen hebben aangespannen, maar er was nooit voldoende bewijs voor de fraudeclaims.

Grafieken

Tijdens de speech toonde Trump enkele op karton afgedrukte grafieken van hoe zijn voorsprong ’s nachts plots ‘miraculeus’ verdween in staten als Wisconsin en Michigan, na een ‘enorme dump van stemmen voor Biden’. Corrupt, volgens Trump. ‘Tot de dag van vandaag probeert iedereen te begrijpen waar dat allemaal vandaan kwam.’ Een logische verklaring zouden de briefstemmen zijn, die vaak het laatst geteld werden, en die Democraten massaal gebruikten terwijl Republikeinen het advies van Trump volgden om dat niet te doen.

Dat de Republikeinse kandidaten voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat het via dezelfde stembrieven opvallend goed deden, is voor de president net een bewijs van fraude. ‘Het is statistisch onmogelijk dat de persoon, ik, die deze aanval leidde, verloor.’ Trump wil dat er audits plaatsvinden die handtekeningen verifiëren en dat het Amerikaanse Hooggerechtshof doet ‘wat juist is voor ons land’.

2024

De president zegt dat hij wel bereid is om een verlies te aanvaarden, maar alleen als de verkiezingsuitslag accuraat is.

Trumps advocatenteam vocht de uitslagen al aan in talloze rechtbanken, zonder succes. Slagen ze ook de komende weken niet, dan legt Joe Biden op 20 januari de eed af als de nieuwe president van de Verenigde Staten. Indien dat gebeurt, dan zal Trump in 2024 een nieuwe gooi doen naar het presidentschap. Dat maakte hij bekend op een kerstfeestje eerder deze week. Hij suggereerde zijn nieuwe campagne voor 2024 te zullen starten op de dag van de inauguratie van Biden.

Overzicht: zo geven presidentskandidaten normaal hun verlies toe

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig