40 maanden cel gevraagd voor financieel directeur in miljoenenfraudezaak Studio 100
Studio 100 is het bedrijf achter onder meer Kabouter Plop. Foto: blg

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag een gevangenisstraf van veertig maanden en een boete van 2.000 euro gevorderd voor Maarten S. De voormalige financieel directeur van Studio 100 zou door verschillende frauduleuze structuren het bedrijf over twaalf jaar in totaal ruim 5,4 miljoen euro afhandig gemaakt hebben.

Maarten S. (47) uit Knokke-Heist wordt ervan beschuldigd tijdens zijn loopbaan bij Studio 100, tussen 2004 en 2016, miljoenen euro’s verduisterd te hebben. Dat deed hij door een handlanger fictieve facturen te laten opstellen.

De bedragen werden betaald door Studio 100 en doorgestort naar een vennootschap van Maarten S. of gebruikt om luxeproducten te kopen die bij Maarten S. werden aangetroffen. Van de rekeningen van de betrokken vennootschappen zou ook voor in totaal 2 miljoen euro aan cash afgehaald zijn, waarvan het leeuwendeel naar Maarten S. ging.

Het Openbaar Ministerie is van mening dat de fraudesystemen ‘niet honderd maar duizend procent bewezen zijn’. Voor Maarten S. vordert het parket een effectieve gevangenisstraf van 40 maanden en een geldboete van 2.000 euro, alsook de verbeurdverklaring van al verduisterde sommen of producten die met het geld werden gekocht.

Voor twee andere beklaagden vorderde het parket kortere gevangenisstraffen.

Voor Dirk F. (52) uit Herk-de-Stad, de zaakvoerder van de vennootschappen die de fictieve facturen opstelde, vraagt het parket een celstraf van 30 maanden en een boete van 2.000 euro.

Hilde V. (43), een interne boekhoudster van Studio 100-zusterbedrijf Witebox, zou op de hoogte geweest zijn van een deel van de fraudecircuits. Voor haar vraagt het parket een celstraf van 15 maanden en een boete van 500 euro, eventueel met uitstel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig