Ludo Busschots uit ‘Windkracht 10’ overleden
Ludo Busschots is op 64-jarige leeftijd overleden. Foto: VRT - Lou Berghmans

De acteur Ludo Busschots, bekend van z’n rollen uit Windkracht 10 en Albert II, is op 64-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds. Een precieze doodsoorzaak is nog niet bekend.

Ludo Busschots dook vanaf midden jaren 80 tot midden jaren 2000 regelmatig op in verschillende Vlaamse reeksen. Na enkele jaren op de planken was Geschiedenis mijner jeugd, waarin hij schrijver Hendrik Conscience vertolkte, zijn eerste grote wapenfeit op tv. Nadien volgden rollen in Alfa papa tango, F.C. De Kampioenen, Flikken, Witse, Stille waters en andere televisiereeksen.

Zijn bekendste rol was die van Patrick Adams, de opschepperige mecanicien in Windkracht 10. Ook in de filmversie van de reeks speelde hij mee. Behalve als acteur trad hij soms ook op als regisseur en producer, voor afleveringen van Flikken en Katarakt, bijvoorbeeld.

Tweede adem

Vanaf 2008 trok Busschots zich wat terug uit de aandacht. Hij belandde in een depressie en zat veertien maanden thuis. ’Ik bleef haast de hele dag in mijn bed liggen. Als ik me tegen drie uur ‘s middags had aangekleed, mocht ik blij zijn. Om zes uur ‘s avonds was ik zo vermoeid dat ik weer in bed kroop.’

Hij vond een tweede adem in een nieuwe job achter de schermen, op het archief van de VRT. In 2013 keerde hij in een opvallende rol terug naar het kleine scherm: die van kabinetschef Jacques van Ypersele de Strihou in Albert II, de reeks over ons koningshuis.