De Amerikaanse president Donald Trump heeft de gouverneur van de staat Georgia opgeroepen om de ‘verkiezing af te gelasten’ omdat die niet langer nodig zouden zijn. Het is niet duidelijk of hij het over de presidents- of de senaatsverkiezingen heeft. Een belangrijke Republikeinse verkiezingsmedewerker riep de president ondertussen op te stoppen het kiessysteem in de staat in vraag te stellen.

Donald Trump verloor de kiesmannen in de traditioneel Republikeinse staat Georgia aan zijn Democratische rivaal Joe Biden. Hij beweert dat er geknoeid is met de uitslag van de presidentsverkiezingen, ook al houdt dat geen stand in de rechtbanken. Volgens Trump zijn ook de senaatsverkiezingen in Georgia oneerlijk verlopen. Omdat het verschil tussen de kandidaten te klein was, vinden daar in januari twee zogenaamde runoff-verkiezingen plaats. Die zullen bepalen of de Democraten dan wel de Republikeinen de komende jaren de meerderheid hebben in de Senaat.

‘Verkiezing niet nodig’

Trump riep zijn partijgenoot, de gouverneur van Georgia, dinsdag via Twitter op: ‘Doe iets, Brian Kemp. Je liet toe dat je staat opgelicht werd. We moeten de handtekeningen controleren en het aantal gehandtekende enveloppen vergelijken met de stembiljetten. Dan de verkiezing afgelasten. Het zal niet nodig zijn. We zullen allemaal WINNEN’, schreef de president.

Trump had eerder ook al geschreven: ‘Waarom wil gouverneur Brian Kemp, de rampzalige gouverneur van Georgia, zijn noodmachten niet gebruiken - wat makkelijk gedaan kan worden - om zijn koppige staatssecretaris te overreden, en de handtekeningen op enveloppen vergelijken. Het zal een ‘goudmijn’ van fraude zijn, en we zullen de staat gemakkelijk WINNEN. Controleer ook snel het aantal enveloppen tegenover het aantal stemmen. Je zal misschien ontdekken dat er veel meer stemmen zijn dan enveloppen. Zo simpel en zo makkelijk om te doen. Republikeinen in Georgia zijn kwaad, alle Republikeinen zijn kwaad. Doe het!’

Trump retweette daarnaast de uitspraak ‘Wie heeft Democraten nodig als je Republikeinen hebt zoals Brian Kemp en Doug Ducey?’

Kama Beweegt: A hole in one

Kemp reageerde dinsdag via een woordvoerder dat de wet hem als gouverneur verbiedt tussen te komen in verkiezingen. Hij zal ‘de wet blijven volgen en de staatssecretaris aanmoedigen om redelijke stappen te ondernemen, waaronder een steekproef en audit van handtekeningen, om het vertrouwen te herstellen en serieuze problemen die aangehaald zijn aan te pakken’.

De staatssecretaris van Georgia, de Republikein Brad Raffensperger, verklaarde eerder al dat er geen enkel bewijs is voor de aantijgingen van wijdverspreide fraude tijdens de stembusslag op 3 november. Samen met gouverneur Kemp certificeerde hij de uitslagen in Georgia al meer dan een week geleden. Biden won de staat met iets meer dan 12.000 stemmen voorsprong op Trump.

‘Er gaan doden en gewonden vallen’

Een assistent van staatssecretaris Raffensperger en medeverantwoordelijke voor de verkiezingen, Republikein Gabriel Sterling, verklaarde dinsdag dat er in het kiesdistrict Gwinett onderzocht wordt of er meer briefstemmen dan enveloppen zijn. Hij zei echter ook te vrezen dat ‘iemand gedood zal worden’. Hij zei dat een persoon die voor stemsysteem Dominion werkt ervan beticht wordt stemmen gemanipuleerd te hebben en doodsbedreigingen heeft ontvangen. Sterling hekelde dat noch Trump noch de Republikeinse senatoren van de staat deze bedreigingen veroordelen. ‘Dit moet stoppen. Jullie moeten naar voren komen. En als je een leiderschapspositie inneemt, toon dan wat leiderschap.’

‘Mijnheer de president, het lijkt erop dat u de staat Georgia waarschijnlijk hebt verloren. We onderzoeken het, er is altijd een mogelijkheid, dat begrijp ik, u heeft het recht om de rechtbanken te gebruiken. Maar stop met mensen te inspireren om mogelijk gewelddaden te plegen. Iemand zal gewond raken, iemand zal neergeschoten worden, iemand zal gedood worden. En dat is niet juist’, aldus Sterling.

Klokkenluiders

Trump tweette dinsdag ook nog talloze berichten en video’s van ‘klokkenluiders’ die op een Republikeinse bijeenkomst getuigden over vermeende fraude. Zo verklaarde een truckchauffeur dat zijn aanhangwagen met tienduizenden stemmen verdween in Pennsylvania. Een man die voor de post in Wisconsin werkte, verklaarde dat twee medewerkers hem vertelden dat ze de datum op briefstemmen moesten vervroegen. Een computerexpert beweerde in Pennsylvania gezien te hebben hoe gefoefeld werd met een stemcomputer.

Het campagneteam van Trump heeft de uitslagen in verschillende strijdstaten in de VS aangevochten voor meerdere rechtbanken, maar voorlopig zonder succes. Joe Biden is uitgeroepen tot president-elect en legt op 20 januari de eed af als de nieuwe president van de Verenigde Staten.