Executie VUB-gastdocent Djalali voorlopig uitgesteld
Foto: ZUMA Press

De executie van de Iraans-Zweedse spoedarts Ahmadreza Djalali (49) lijkt momenteel uitgesteld. Dat wordt bevestigd door Amnesty International. Hij zou toch niet zijn overgebracht naar de beruchte executiegevangenis.

Het bevel om de ter dood veroordeelde Ahmadreza Djalali over te brengen naar een gevangenis in Kajaj, die bekend staat als de plaats waar executies uitgevoerd worden, is uitgesteld. Dat melden zijn echtgenote Vida Mehrannia, zijn advocaat en Amnesty International. De Iraans-Zweedse wetenschapper en VUB-gastdocent verblijft nog steeds in de Evin-gevangenis in Teheran, maar zijn situatie blijft kritiek.

‘Het bevel om hem over te brengen naar de gevangenis in Karaj is niet uitgevoerd. Hij zit nog in de Evin-gevangenis. Het enige wat we nu weten, is dat er een uitstel is van een paar dagen. Dat is een zekere opluchting, maar hij blijft nog steeds een groot risico lopen op executie’, zegt Lore Van Welden, woordvoerster van Amnesty International Vlaanderen.

Valse beschuldigingen

De Iraanse rechter die toezicht houdt op de uitvoering van de doodstraf tegen Djalali, had gezegd dat de autoriteiten ‘bevel’ hadden gegeven om hem op 1 december lokale Iraanse tijd over te brengen naar Rajaj Shahr gevangenis in Karaj om de executie uit te voeren. Diezelfde rechter liet vandaag aan de advocaat van Djalali weten dat hij nog een laatste bezoek van zijn familie zou mogen ontvangen voor hij geëxecuteerd wordt. Zijn advocaat bevestigt ook dat Djalali’s terechtstelling is uitgesteld.

Ahmadreza Djalali werd in 2016 opgepakt bij een bezoek aan Iran op uitnodiging van de universiteiten van Teheran en Shiraz. Een jaar later werd hij ter dood veroordeeld voor ‘corruptie op aarde’, meer bepaald wegens spionage voor Israël. Daarmee kwam Djalali terecht in een hele rij van Iraniërs met de dubbele nationaliteit, die volgens mensenrechtenorganisaties worden opgesloten na valse beschuldigingen of afgedwongen bekentenissen – om dan te worden gebruikt voor politieke doeleinden.