Oostenrijkse skistations openen op 24 december, maar alleen voor eigen bevolking
Foto: Belga

Europa lijkt dan toch zijn zin te krijgen, nadat het Oostenrijk onder zware druk zette om de skipistes tot minstens na de kerstvakantie gesloten te houden, zoals het geval is in Duitsland, Frankrijk en Italië.

Oostenrijk opent zijn skigebieden vanaf 24 december, maar skiën is enkel mogelijk voor Oostenrijkers. Het land legt een quarantaineverplichting van tien dagen op voor alle mensen die vanuit risicogebieden het land binnenkomen. Bovendien blijven de hotels gesloten tot 7 januari. Skiën is daarom alleen mogelijk als dagtocht voor de Oostenrijkse bevolking. ‘Dit is een sport die buiten wordt beoefend en het is bovendien een individuele sport’, zegt bondskanselier Sebastian Kurz in een persconferentie. ‘Dat onderscheidt deze bezigheid van een bezoek aan het restaurant.’ In de liften moet je wel mondmaskers dragen.

Vooral Italië en Duitsland drongen fel aan op een sluiting van de Oostenrijkse skistations, uit schrik voor het woekerende coronavirus. Maar Oostenrijk, waar het skitoerisme even belangrijk is als de auto-industrie in Duitsland, wilde daar niet van weten. Als reactie dreigden Italië en Duitsland hun inwoners te verhinderen om tijdens de kerstvakantie naar Oostenrijkse skigebieden af te reizen. Ook premier De Croo (Open VLD) vraagt Belgen expliciet om dit jaar niet te gaan skiën.