Organisatoren van coronaprotestmars Luik zoeken getuigen van ‘repressie’ door politie
Foto: BELGA

De organisatoren van de protestmars tegen de avondklok van afgelopen weekend in Luik veroordelen de ‘repressie’ van de politie en doen een oproep tot getuigen. Dat zeggen ze in een persbericht dat maandagavond is verspreid.

Bij een manifestatie tegen de avondklok kwamen zaterdagavond een vijfhonderdtal mensen op straat in Luik, tot na die avondklok.

Volgens de politie werden ongeveer 350 demonstranten administratief aangehouden en geïdentificeerd, zonder vastgehouden te worden. Een vijftigtal betogers moest worden meegenomen naar het politiebureau om hun identiteit te verifiëren. Alle geïdentificeerde personen worden geverbaliseerd. Er worden meer dan 400 pv’s uitgeschreven.

Zeventien mensen zijn administratief aangehouden en tijdelijk vastgehouden: vijf mensen voor het verstoren van de openbare orde en twaalf omdat ze door de politiebarricades wilden breken. Er zijn ook drie gerechtelijke aanhoudingen verricht: twee voor gewapend verzet in de omliggende straten en één voor opzettelijke vernielingen.

Er vielen ook zeven gewonden, van wie vier politieagenten.

Organisatoren van coronaprotestmars Luik zoeken getuigen van ‘repressie’ door politie
Foto: BELGA

‘Wurgtechnieken en vernedering’

Volgens de organisatoren kwam de politie zaterdag zonder enige waarschuwing tussenbeide, waardoor een ‘mensenmassa’ werd samengedreven op een brug en er een gevaarlijke situatie ontstond, klinkt het. Daarnaast hebben getuigen gezien hoe één persoon door meerdere agenten in elkaar is geslagen, zegt de organisatie. De politie zou daarbij gebruikgemaakt hebben van ‘wurgtechnieken’.

De organisatoren van de protestmars dringen er nu bij ‘getuigen of slachtoffers van repressie’ op aan contact met hen op te nemen. Het gaat daarbij ook om gevallen van ‘vernedering, intimidatie en manipulatie’ bij de identiteitscontroles op het politiebureau, benadrukken ze.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig