In Trier is een auto dinsdag ingereden op mensen in een voetgangerszone. Daarbij zijn minstens vijf mensen omgekomen, onder wie een baby. Verschillende anderen raakten gewond. De verdachte is een 51-jarige man uit Trier en verschijnt woensdag voor de rechter. ‘Dit is een zwarte dag voor Trier.’

Bij de aanrijding met de SUV vielen minstens vijf doden, onder wie een baby van 9,5 weken, haar 45-jarige vader, een vrouw van 25 jaar en een 73-jarige vrouw. De politie sprak eerst van een baby van 9 maanden, maar stelde die informatie later bij naar 9,5 weken.

Alle slachtoffers waren inwoners van Trier. Tijdens een persconferentie was er sprake van vier dodelijke slachtoffers, een vijfde slachtoffer overleed later.

Verder zijn er veertien mensen gewond geraakt, van wie sommigen zware verwondingen hebben. Een van deze slachtoffers is de moeder van de baby, zij ligt in het ziekenhuis samen met haar zoontje van anderhalf.

‘Er zijn veel mensen getraumatiseerd’, zei deelstaatminister Roger Lewentz tijdens een persconferentie. Volgens de politie is er geen verdere dreiging voor de veiligheid en zou het om één dader gaan die alleen handelde. De binnenstad bleef nog een tijdlang afgesloten voor het sporenonderzoek.

Verdachte en motief

De bestuurder van de auto werd na vier minuten al opgepakt en wordt verhoord door de politie. Hij zou zich volgens de politie verzet hebben bij de arrestatie. Het gaat om een 51-jarige Duitse staatsburger uit Landkreis Trier-Saarburg. Hij werd geboren in Trier en woont in de buurt.

De automobilist praat intussen met de politie. Dat bevestigde een politiewoordvoerder, die nog niet in detail kon treden over welke verklaring de verdachte heeft afgelegd. De man zal woensdag voor de rechter verschijnen.

Over zijn motief is geen duidelijkheid, maar de hoofdofficier van justitie Peter Fritzen zei tijdens een persconferentie dat niets wijst op terrorisme, en dat er geen politiek of religieus motief is. Er wordt onderzocht of de verdachte psychologische problemen heeft. Hij was onder invloed van alcohol, een ademtest wees op 1,4 promille in zijn bloed. Het is nog niet duidelijk of de verdachte zal worden opgenomen in een gesloten psychiatrische instelling of in de gevangenis, het onderzoek loopt nog. Uit onderzoek blijkt dat hij al een aantal dagen niet in zijn huis woonde, maar in zijn wagen verbleef.

De minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Rijnland-Palts zegt dat aan de route die de man in zijn auto aflegde, te zien was dat de aanval opzettelijk was. ‘Hij is zigzaggend gereden om zoveel mogelijk leed te berokkenen aan de voetgangers’, aldus minister Roger Lewentz.

Minstens vijf doden in Trier door dronken bestuurder
Foto: rr

Rouwregister

De burgemeester van Trier, Wolfram Leibe, was snel ter plekke. ‘Ik wandelde door het centrum, het was vreselijk’, zei Leibe tijdens de persconferentie in de namiddag. ‘Er lag een schoen op de grond, en het meisje van wie die schoen was is dood.’ De burgemeester werd overmand door emotie tijdens de persconferentie.

‘Dit is de zwartste dag voor Trier sinds de Tweede Wereldoorlog’, voegde Leibe toe tijdens een persconferentie ’s avonds. ‘We denken dat dit altijd elders gebeurt, maar nu gebeurde het ook bij ons. Ik kan er niet bij hoe je met een SUV kan inrijden op mensen’, zei hij. ‘De slachtoffers gingen de stad in om te shoppen, en zijn nu dood.’ De burgemeester kondigde ook aan dat er een rouwregister wordt geopend, zodat de burgers van Trier solidariteit kunnen tonen met de slachtoffers. ‘We moeten de mensen die in het ziekenhuis liggen helpen, maar er zijn ook veel mensen getraumatiseerd. Er werden mensen voor hun ogen vermoord, hoe kun je dat verwerken?’

‘Ik heb in die veertien jaar dat ik in het parlement zit nog nooit zoiets meegemaakt’, voegde Lewents eraan toe.

Noodlijn

De politie vraagt om geen foto’s of video’s te delen op sociale media. Er werd een noodlijn opgezet waar burgers informatie kunnen delen met de politie. Wie foto’s en video’s heeft kan die uploaden op de website van de politie. Wie advies en informatie zoekt over nabestaanden kan het nummer +49 800 65 65 65 1 bellen.