Vandenbroucke onder vuur in Kamercommissie: ‘Niet luisteren naar wat ik niet heb gezegd, maar naar wat wel’
Foto: BELGA

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) kreeg dinsdag in de Kamercommissie zowel vanuit meerderheid als oppositie kritiek over zijn uitspraken rond het sluiten van de winkels vorige week. Vandenbroucke erkende de verwarring, maar stelt dat hij geen onwaarheden heeft verteld.

Vandenbroucke had vorige vrijdag in Terzake gezegd dat individueel winkelen op zich niet zo risicovol is en de winkels een maand geleden vooral dichtgingen ‘om een schokeffect te hebben’. Dat werd hem vooral door de Franstalige liberalen niet in dank afgenomen.

Het was echter PS’er Patrick Prévot die dinsdagmiddag naar aanleiding van dat interview voor ‘een eerlijke en transparante communicatie’ pleitte bij Vandenbroucke in de Kamercommissie Gezondheid. ‘Elk woord moet worden afgewogen, dat is heel belangrijk. Uw verklaringen waren onjuist en de woorden waren ongelukkig gekozen.’ Prévot benadrukte daarbij nogmaals dat de winkels wel degelijk dicht moesten om de druk op de zorg te verminderen.

‘Uw uitlatingen zijn verwoestend geweest voor de communicatie van het beleid van de regering en voor de zelfstandigen’, was Caroline Taquin van de MR er nog een schepje bovenop. ‘Alle wetenschappelijke informatie die een sluiting van sectoren vraagt, moet vanaf nu in alle transparantie gecommuniceerd worden’, eiste de Franstalige liberale van de minister.

Ook Catherine Fonck van oppositiepartij CDH was niet te spreken over de uitspraken van Vandenbroucke: ‘Dit werd heel slecht verteerd door alle handelaars en wat de volksgezondheid betreft, heeft dit het draagvlak van de maatregelen geschaad.’

‘Gaat u zich verontschuldigen?’, vroeg Sophie Rohonyi (Défi) zich zelfs af. ‘Uw verklaringen zijn ongepast. Niemand heeft schokmaatregelen nodig, maar wel structurele maatregelen.’

Vandenbroucke: ‘Meermaals gezegd dat het om verplaatsingen naar winkels ging’

Vandenbroucke wachtte tot het einde van zijn interview om kort terug te komen op zijn uitspraken. ‘Ik heb gezegd dat de heropening van winkels weinig epidemiologische risico’s met zich meebracht. Maar ik heb ook meermaals gezegd, enkel niet in dat interview met Terzake, dat de verplaatsingen wel een risico meebrengen.’ Dat was volgens Vandenbroucke dan ook de reden om tot een sluiting over te gaan.

De minister besefte wel dat het interview voor verwarring heeft gezorgd over de reden waarom winkels gesloten werden. ‘Maar ik heb nergens gezegd dat er geen wetenschappelijke basis voor was. Als men de nadruk wil leggen op de communicatie, moet men niet luisteren naar wat ik niet heb gezegd maar naar wat ik wel heb gezegd.’

‘De motivatie om de coronamaatregelen te volgen, is sinds het aantreden van deze regering omhoog gegaan, ik zeg niet dat dat onze verdienste is, maar ik denk dat het belangrijk is dat we een eenvoudige en stabiele communicatie aanhouden’, aldus Vandenbroucke nog.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig